Диа Евтимова: Нямам гадже, свободен атом съм15-08-2011 14:39 | Николай Драгиев

Интервю на Явор Геронтиев от в. "24 часа" с третата ракета на България Диа Евтимова.

- Диа, първият ви 1/4-финал на турнир от веригата на женската тенис асоциация в Бад Гащайн не дойде ли малко късно?

- Така се получи. Миналата година също имах възможност да играя 1/4-финал, но с Шарапова (в Страсбург) бе трудно. Постепенно започнах да постигам добри резултати. Тази година имах инерция от предния турнир (титла в Швеция), направих добри мачове, но и жребият бе подходящ. Добре се получи. Много бързо се качваш в ранглистата, когато вземеш 90 точки накуп. За мача с австрийката Майер-Ахлайтнер съжалявам, защото не играх правилно тактически.

- Но направихте много дълга серия от победи.

- Да, това, което правя на тренировки, най-после даде резултат. Смених ракетата, но от всичко по малко - 5% оттук, 5% оттам, нещата се натрупват и нещо се случва. Няма рецепта за успех.

- Защо сменихте ракетите?

- Не бях много доволна от модела на предишната марка (“Уилсън”), чувствах нестабилност по време на игра. Новата ракета “Бабола” е по-различна и засега има резултат.

- Най-близкото голямо предизвикателство откритото на САЩ ли е?

- Да, играя на червени кортове, а после ми предстои поне седмица подготовка и квалификации за US Open. (Евтимова загуби 6:2, 6:7 (5:7), 3:6 от Нина Цандер (Гер) на 1/4-финал във Ферсмолд - б.р.).

- Миналата година играхте в Ню Йорк, какво ще е по-различното сега?

- Миналия сезон се чувствах като пълен аутсайдер.

Отидох 2 дни преди турнира напълно неподготвена. Нямах представа какво ме очаква. Сега турнирът в Турция (в Самсун) много ми помогна, защото бе на твърди кортове при високи температури. Няма да е лесно, но пък се надявам да играя по-добре.

- Готова ли сте за първа победа в турнир от “Големият шлем”?

- Защо не? Познавам добре повечето от момичетата, с които ще играя. В случая става въпрос за по-голям залог на по-голяма сцена.

- Какви са реалните ви цели до края на сезона?

- Да вляза сред първите 150 и по възможност да съм близо до топ 100, за да мога в началото на следващата година да играя на Australian Open, което досега не става, защото съм малко извън първите 220.

- Познавате се с Новак Джокович, какъв човек е сръбският водач в ранглистата?

- Аз го познавам до 14-годишна възраст. Сега не знам нищо за него.

Тогава бе много отворен, комуникативен и със страхотно чувство за хумор, което е запазил. Но нищо повече.

- Имате ли приятелки в професионалния тенис?

- Да, аз умея да се сприятелявам. Напоследък имам много добри отношения с Марта Домаховска от Полша, на последния турнир в Турция бяхме заедно. Зависи от ситуацията. Понякога се запознавам на място с някоя и дори си делим стаята в хотела.

- С кого сте заедно по турнирите?

- С баща ми - в 70% от турнирите. Понякога на по-далечна дестинация летя сама.

- Не притежавате впечатляваща физика. Това пречи ли в мачове с по-здрави и мускулести тенисистки?


- Не, компенсирам с бързина и издръжливост, защото съм много лека. Намерих начин да бъда равностойна в повечето мачове. По-трудно е на твърди кортове, защото на такава настилка килограмите и сервисът са от основно значение.

- Има ли време за рекламни снимки?

- На отделни турнири се е случвало, но по принцип трябва да си на по-високо ниво, за да има интерес към теб.

- Сметките ви излизат ли? Да не сте назад с парите?

- Излизат. От турнирите. Поне засега няма проблем. Но аз не плащам за треньор, а това е много важно, защото е един от най-големите разходи. Има значение и програмата. Аз играя турнири предимно в Европа и в САЩ. С парите от наградния фонд се оправям. Дори понякога съм леко напред с финансите.

- Има ли интерес от спонсори? Преди години работехте и с Карлос Родригес, треньор на Жустин Енен, получавахте екипировка от Le coq sportif.


- Тогава имах рекламен договор и за времето парите бяха добри, а аз бях само на 15 г. Но за по-сериозни ангажименти с фирми трябва да си поне сред първите 50 в света или да имаш добър мениджър, който да осигурява договори. Мисля, че по-младите са с по-големи шансове. На моите години трябва непрекъснато да се доказваш.

- Имате ли приятел?

- Не, в момента нямам гадже. Свободен атом съм.

- Готова за контакти?

- Може би не съм намерила, но и не търся много.

- С какво се занимавате извън тениса?

- Имам няколко хобита от дете. Но когато избереш нещо, не ти остава време за друго. Обичам да яздя, да карам сноуборд. Екстремни удоволствия.
Коментари
Други новини