Тенис и залози



Тенис и залози
Свързани играчи
21-12-2009 00:03 | Станко Димов

9 януари 2008 г.


Две бивши лондонски ченгета ще се заемат със задачата да разследват уговорените мачове в тениса,. Джефри Рийз и Бен Хън ще работят съвместно със спортните ръководители, за да възстановят репутацията на професионалния тенис по света. Авторитетът на една от най-популярните игри на планетата в последно време е постоянно подронван от многобройни скандали и обвинения за уреждане на мачове.


В официално изявление ръководствата на турнирите от “Големия шлем”, Международната тенис федерация (ITF), Асоциацията на професионалните тенисисти (АТР) и Женската тенис асоциация (WTA) заявяват, че Рийз и Хън ще проведат независим анализ в професионалния тенис и ще оценят угрозата, идваща от предлагането на мачовете сред букмейкърите.


Двамата експерти вече имат подобен опит. Рийз е директор на създадения антикорупционен отдел в Международния съюз по крикет, а Гън се занимава с проблемите за нагласени резултати сред британските скачачи.


„Честността на съревнованието – това е основата навсякъде в спорта. Затова ние имаме намерение да се противопоставим на всички тенденции, свързани с хазартните игри”, заяви председателят на АТР Есиен де Вильорс. „Ние сме доволни, че такива признати експерти като Джеф Рийз и Бен Хън ще помагат на нас в това начинание.


Изпълнителният директор на WTA Лари Скот счита, че привличането на независими експерти ще позволи да се намери решение на този труден въпрос. „Всеки от тенис ръководителите вече все необходимите превантивни мерки, за да съхраним нашия спорт чист”, казва Скот. „Този независим възглед обаче ще ни помогне да опазим нашия спорт чист и в бъдеще”.


Поредният случай, който доведе до взетите мерки е изявлението на чешкия тенисист Ян Херних. Той "хвърли поредната бомба" в света на мъжки тенис, след като призна, че миналата година по време на турнири в Русия му е било предлагано да загуби мачовете си от първия кръг в Москва и Санкт Петербург в замяна на някаква сума пари. "Непознат глас ми се обади от рецепцията на хотела в стаята и ме попита дали искам да продам мача си и да загубя", заяви Херних пред чешки медии. "Не се съгласих. Смятам, че всеки, който приеме такава оферта, е абсолютно ненормален", добави чехът, който в момента е №165 в световната ранглиста. Споменатите от него срещи са срещу Филипо Воландри на турнира "Кремлин Къп", която Херних спечели с 6:1, 6:4, и срещу Евгений Корольов (Русия) в Санкт Петербург - също завършила с победа за чеха с 6:7 (5), 6:4, 7:6 (7). Херних добави, че не му е предлагана конкретна сума.

 


В един от най-големите скандали бе замесен руснакът Николай Давиденко. От скандала с него тръгна всичко. Повод за скандалите беше мачът му през август на турнира в Сопот (Полша) с аржентинеца Мартин Васало Аргуело. След тази игра Давиденко бе обвинен, че е уредил мача. Над 5 милиона паунда бяха заложени в букмейкърската къща Betfair за победа на аржентинския играч. И до днес този мач се счита за нагласен, а съмненията падат главно върху Давиденко.

 

Самият руснак, който в конкретния мач се отказа поради контузия отрича да е замесен. Тази среща обаче отприщва серия разследвания, като шампионът на двойки на Уимбълдън Мишел Лодра дори признава, че са му били предлагани пари, за да играе симулативно. Самият Давиденко, който въпреки върховото си класиране рядко получава суперлативи, за момента дори няма рекламодател на своите фланелки, превърнало се в задължителен финансов бонус за всеки тенисист. Очевидно големите спонсори не искат да бъдат свързвани с един човек, за когото има съмнения в коректността.

 

Лошият имидж на уговорените мачове явно вече се прехвърля от футбола към тениса. След поредицата скандали в най-популярната игра в Германия, Италия, Бразилия, Китай и други страни, то явно там започва постепенно „изчистване”. Дали, обаче това ще стане и в тениса, който, макар и в по-малка степен, генерира огромни приходи по целия свят?

 

Наскоро стана ясно, че в Китай и други държави от региона са били конфискувани над 600 000 милиона долара от нелегални залози след акция на „Интерпол” и местните сили за сигурност. В информацията не бе уточнено дали тези пари са само от футбола или става дума за залагания и на други спортове. И каква част от тях се дължи на тениса, например. Сега пред ATP и WTA стои нелеката задача да възстановят имиджа на играта. За да може милионите фенове на тениса по целия свят да повярват отново във феърплея и честността на корта. Това ще доведе до нови и нови деца, които желаят да се занимават с тенис и да станат като големите звезди. Но не и като тези, които играят в „големия театър” и се опитват да спечелят пари с нечестни средства и без да показват майсторството си.  




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини