Синер и Алкарас се хващат за гушите за №2 в света



Синер и Алкарас се хващат за гушите за №2 в света
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
06-03-2024 07:00 | Станко Димов

Яник Синер започва участието си на Мастърс 1000 турнира в Индиън Уелс като №2 в ранглистата на живо на ATP (PIF ATP Live Rankings), измествайки от тази позиция Карлос Алкарас. Преди една година Алкарас победи Синер на полуфиналите в калифорнийската пустиня, след което вдигна и трофея след успех над Даниил Медведев във финала. Сега испанецът има да защитава 1000 точки, срещу „само“ 360 от страна на Синер. Изваждайки спечелените точки от миналия сезон, италианецът излиза пред Карлитос в надпреварата. 

Тазгодишният шампион от Australian Open се намира в най-добрата форма в кариерата си. 22 годишният италианец с 12-0 победи от началото на 2024 г., като освен титлата в Мелбърн спечели и тази от АТР 500 турнира в зала в Ротердам, Нидерландия. Общо Синер е спечелил 25 от последните си 26 двубоя, като единствената му загуба в този период е от Новак Джокович на финалите на АТР в Торино миналия ноември. 

В годишната ранглиста на АТР, която се обосновава на представянето на тенисистите в последните 52 седмици, Синер е в отлична позиция да задмине Алкарас при следващото обновяване на класацията след Индиън Уелс.   

Първият съперник на Синер в турнира ще бъде спечелилия двубоя между местния представител Маркос Гирон и австралиеца Танаси Кокинакис. В третия кръг възможен опонент е Ян-Ленард Щруф. 

Преди една година Синер започна участието си турнира като №13 в света. Сега Алкарас ще трябва да достигне минимум до четвъртфиналите, само и само да има шанс да защити второто място от Яник Синер. Световният №2 ще срещне в първия си двубой един измежду Next Gen представителите Матео Арналди или Люка Ван Аш. 

Номер едно в света Новак Джокович е в отлична позиция да остане на върха на класацията в близко бъдеще. Сърбинът не взе участие в Индиън Уелс и Маями миналата година и сега няма да защитава никакви точки от първите два за сезона турнира от Мастърс 1000 сериите. Ноле, петкратен победител в Индиън Уелс, ще започне атаката към нов трофей с двубой срещу австралиеца Александър Вукич или тенисист от квалификациите. 

В ранглистата на живо (PIF ATP Live Rankings), при отнети точки от миналата година, Ноле има преднина пред Яник Синер с 1765 точки, което допълнително сваля напрежението от плещите на сърбина. 

Няколко от звездите ще имат шанс да се придвижат напред в класацията при силно представяне в Индиън Уелс в следващите дни. Алекс Де Минор, Стефанос Циципас и Бен Шелтън отпаднаха още във втория кръг миналата година, което означава, че сега могат само да добавят към актива си. 

Де Минор е един от тенисистите в най-гореща форма от началото на сезона. Австралиецът спечели трофея в Акапулко (АТР 500) миналия уикенд, а седмица по-рано достигна до финал в Ротердам (АТР 500). „Демона“ е №10 в света, само на 470 точки зад седмия Холгер Руне. 

Циципас наскоро напусна топ 10 на света, но изостава само с 45 точки от Алекс Де Минор и при силно представяне в пустинята със сигурност ще се завърне в десетката. 

В последните месеци силно се представя и Григор Димитров. Бившият №3 в света завърши миналия сезон с участие на финал на Мастърс 1000 турнира в Париж (отстъпи пред Новак Джокович), а още в първия си турнир този сезон вдигна трофея в Бризбън (АТР 250). Последва финал в Марсилия (АТР 250) и полуфинал в Ротердам (АТР 500). В класацията на живо Димитров в момента №12 в света, като ще се опита да се завърне сред първите 10 за първи път от 29 октомври 2018 г. 

Димитров също няма какво да защитава от миналата година, когато напусна надпреварата с контузия във втори кръг. Сега българинът, поставен под №13, ще срещне във втори кръг Александър Мюлер (Франция) и квалификант. 

През 2022 г. Димитров достигна до четвъртфиналите в Индиън Уелс (отстъпи пред Андрей Рубльов), а през 2021 г. записа най-доброто си постижение в турнира – полуфинал (отстъпи пред Камерън Нори). Общо в Индиън Уелс Димитров има 12 победи и 10 поражения. 

Тази година шампионът в Индиън Уелс, освен 1000 точки, ще добави към сметката си чек за $ 1,100,000. Финалистът ще трябва да се задоволи с 650 точки и $585 500 от общия награден фонд. Турнирът в Индиън Уелс спечели наградата за най-добър от Мастърс 1000 сериите в последните 9 години. Централният корт е вторият най-голям в света с капацитет 16 100 места, отстъпвайки само пред корт „Артър Аш“ във „Флашинг Медоус“ в Ню Йорк. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини