Маги Малеева се завръща в българския тенис



26-02-2024 21:01 | Tennis24.bg

Магдалена Малеева е новият капитан на България за „Били Джийн Кинг къп". Най-малката от сестрите Малееви заменя на поста Дора Рангелова.

Първото предизвикателство за Магдалена Малеева на този пост е участието на България в първа група на Евро-африканската зона на „Били Джийн Кинг къп". Надпреварата ще се проведе в Оейраш (Португалия) от 8 до 13 април.

 

Освен България на турнира в Португалия ще участват отборите на Австрия, Дания, Гърция, Унгария, Латвия, Нидерландия, Норвегия, Сърбия, Швеция, Турция и домакините от Португалия.

 

Междувременно УС на БФТ изказа официална благодарност на Дора Рангелова и нейния екип за работата през времето, през което бе капитан на България за Фед къп и впоследствие – Били Джийн Кинг къп.

"През този период България бе образец за стабилност и постоянство на резултатите си в Евроафриканска зона Група I на турнира. Националният ни отбор бе неизменна част от тази група в продължение на 17 години, въпреки че в периода се извърши неколкократно смяна на поколенията. Под ръководството на Дора Рангелова България се утвърди в първите 40 на ранглистата на турнира, достигайки до №34 в актуалния й вид. УС на БФТ изказва специални благодарности и на помощник-треньора на националния отбор Михаил Атанасов за въвеждането на новаторски подходи в подготовката и менажирането на мачовете.

Желаем на Дора Рангелова и Михаил Атанасов успех във всички техни начинания оттук нататък", гласи съобщението на БФ Тенис.

 

В кариерата си Магдалена Малеева достига до четвърто място в ранглистата на WTA. Участва на Олимпийските игри в Барселона, Атланта и Атина.

 

Като състезател за отбора на България за „Фед къп" („Били Джийн Кинг къп") записва общо 41 мача (24 победи и 17 загуби).

Магдалена е европейска шампионка за девойки до 14 г. през 1988 г. Тя придобива статут на професионална тенисистка през 1989 г. Първата си голяма титла печели в Сан Марино през лятото на 1992 г. С това сестри Малееви стават първите три сестри, спечелили турнир от веригата на женската асоциация WTA. Сред големите ѝ успехи са несъмнено победите в турнира в Москва, който тя печели три пъти – през 1994, 1995 и 2002 г. Последната си титла от турнира Магдалена описва като „най-добрата седмица в кариерата си" като по пътя към трофея тя побеждава Винъс Уилямс, Амели Моресмо и Линдзи Дейвънпорт.

С победата в Бирмингам през 2003 г. Магдалена става една от малкото тенисистки, печелили турнири на всички основни настилки. Има общо 60 седмици в топ 10, а през януари 1996 става номер четири в световната ранглиста.

Печели 11 титли на сингъл (10 WTA 1 ITF) и шест титли на двойки (5 WTA 1 ITF).

 

След края на тенис кариерата си Малеева се завръща в България, където активно развива екологичната инициатива Горичка, участва в създаването на Тенис клуб Малееви в София, както и на производство на био храни.

През 2011 и през 2012 година е в челната десетка на класацията за най-влиятелни жени в България. През юли 2015 година, Малеева заедно с Рене Стъбс печелят Уимбълдън за ветерани.

 

През юли 2004 г. се омъжва за дългогодишния си приятел Любомир Ноков. Имат три деца – Юлия, родена през юни 2007 г., Марко, роден през декември 2008 г. и Нина, родена през август 2012 г.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини