In memoriam - напусна ни Антон Дудев



03-01-2024 19:55 | Tennis24.bg

След кратко, но тежко, боледуване на 2 януари 2024 г. от нас на 67-годишна възраст си отиде Антон Дудев.

Настъпи краят на един динамичен живот, изцяло свързан с тениса. Роден и израснал срещу кортовете на БСФС /сега отново Софийски тенис клуб/, едва на 17 години той започва работа в „Мека"-та на българския тенис под ръководството на техния дългогодишен управител Владимир Кирков /бай Владо/, всепризнатия майстор на червени кортове. На този клуб Тони Дудев остана верен до своята преждевременна кончина.

Много добър тенисист- любител, деен по характер и с безспорни организаторски качества, Антон Дудев, става инициатор през 90-те години на много любителски турнири, провежда ги с успех, а и печели немалко от тях. Витрината у дома му е отрупана с купи и плакети от спечелени състезания. Активен член на Съдийската колегия към БФ тенис, той ръководи като главен съдия или главен секретар много първенства и турнири, особено за подрастващите, от спортния календар на БФТ. Тони беше съпричастен и към работата по Алманаха «Тенис през три века», търсейки и предоставяйки на авторския екип някои снимки и архивни материали.

Водещо в Софийския тенис клуб /СТК/ винаги са били традициите, неговият неподражаем дух и атмосфера. Ревностен пазител на тези традиции и дух повече от четири десетилетия беше именно Антон Дудев, като управител известно време на базата през ХХI век, но и със самото си ярко присъствие. Той помнеше много от старите асове, уважаваше все още живите сред тях, но и беше обърнат към младите в клуба, които успяваше да привлече и сплоти около себе си. Така Тони стана своеобразен мост между две ери в люлката на родния тенис – тази на кортовете на БСФС и на възродения Софийски тенис клуб.

Почивай в мир, скъпи ни Тони! Твоето място в СТК ще остане празно, но ти ще имаш завинаги място в нашите сърца!

Поклон пред светлата му памет!

*******
Опелото ще се състои на 5 януари /петък/ 2024 г. от 14.30 ч. в храма «Света София».

Автор: Борислав КОСТУРКОВ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини