Пол Макнами: Организацията на Sofia Open е безпрецедентна



Пол Макнами: Организацията на Sofia Open е безпрецедентна
Свързани турнири
Тагове
26-10-2023 14:07 | Tennis24.bg

Свалям шапка на всички, които помагат, и призовавам феновете да дойдат да гледат тенис от световна класа, сподели австралийската легенда

Австралийската тенис легенда Пол Макнами даде специално интервю за сайта на Sofia Open. Бившият №1 в света и 4-кратен шампион на двойки в Големия шлем, който през последните години е специален консултант към спортния отдел на Българската федерация по тенис и ментор на някои от водещите български тенисисти, сподели впечатленията и очакванията си от осмото издание на турнира. 68-годишният Макнами е бивш турнирен директор на Sofia Open (2017, 2018), а тази година е част от организационния екип и посланик на събитието.

- В такъв драматичен и трагичен момент заради войната в Ивицата Газа България беше избрана да замести Израел като домакин на турнира от сериите ATP 250. Защо според вас беше направен точно този избор?
- Не съм говорил с ATP след решението. Според мен това се дължи на многото професионално проведени турнири в нашата зала. Това трябва да е бил решаващият фактор срещу силната конкуренция от Испания. Натежала е визитката която София има както с ATP 250, така и със заключителния турнир на WTA. Вече десет години се провеждат професионални турнири на високо ниво в България.

- Благодарение на невероятните усилия на Българската федерация по тенис, ATP предостави правата на София по-малко от три седмици преди началото на турнира. Какво е основното предизвикателство за организаторите при оставащи вече по-малко от десет дни до откриването?
- Това само по себе си е огромно предизвикателство. Всъщност никога не съм виждал нещо толкова предизвикателно като това. Това е извън всички категории. Организирането на такъв турнир, такова глобално събитие, за по-малко от три седмици е безпрецедентно. Така че това е огромно усилие за Българската федерация по тенис и нейния президент Стефан Цветков. Всички, целият екип - включително и аз, защото се чувствам до голяма степен част от екипа - се опитваме да направим всичко възможно, за да сме сигурни, че ще имаме възможно най-доброто събитие. Няма да е перфектно, това е сигурно. Но просто свалям шапка на всички, които помагат това да се случи. Никога не съм виждал нещо толкова трудно от логистична гледна точка като това, особено предвид изборите. Фактът, че залата ще бъде заета до понеделник следобед... Ще дам този прост пример: линиите ще бъдат нарисувани на корта, след като изборните екипи се изнесат. Затова се надяваме да се изнесат възможно най-бързо.

- Sofia Open ще бъде част от календара на ATP за осма поредна година. Все пак заслужава ли постоянно място в него?
- Принципът не е такъв. Получаването на лиценз е доста труден процес. Така че мисля, че просто трябва да сме благодарни, че това се случва, и да не очакваме, че ще се случи отново. Но като се има предвид ситуацията по света, България се поставя в позиция да бъде страхотна алтернатива и в бъдеще.

- Някои от топ тенисистите ще дойдат отново в София, включително петима от седемте най-добри американци в момента. Според вас колко силен е списъкът с участници този сезон?
- Нека бъдем честни, навремето Америка и Австралия доминираха в тениса. Но това е дълга, дълга тема. Достатъчно възрастен съм, за да го помня. Но мисля, че това е най-добрата година на американските играчи от времето на Сампрас, Агаси, Къриър и Ченг. Разбира се, не на тяхното ниво, но е невероятно да видим групата, която идва тук, водена от Тейлър Фриц, с Франсис Тиафо, Себ Корда и разбира се един от най-вълнуващите млади играчи в света - това със сигурност е Бен Шелтън. Така че това е много, много, много силно присъствие. А и да бъдеш в игра в седмицата преди Финалите на ATP в Торино винаги е възможност - особено за Тейлър Фриц, който е на ръба - да спечелиш достатъчно точки, за да стигнеш до Финалите. Понякога може да имаш и късмет.

- Миналата година видяхме изненадващ победител в лицето на Марк-Андреа Хюслер, който победи Холгер Руне във финала. Кого виждате като фаворит за титлата през 2023 г. и кой може да поднесе изненадата сега?
- Трудно е да се каже. Очевидно присъствието тази година е по-силно от миналата година. Подозирам, че някой от американците ще вземе трофея. Според мен Бен Шелтън играе най-добре от всички останали. Така че вероятно той ще бъде този, който трябва да се следи.

- Все още не се знае на кого ще бъдат дадени уайлд картите, но какво означава тази възможност за българските играчи, които може да получат такава?
- Това е хубавото, когато имаш домакински турнир - че местните състезатели получават шанс да играят. Очевидно играчите за Купа Дейвис са на първо място и това е логично. Надяваме се, че ще има шанс и други по-млади играчи да получат покана. Нека просто да видим какво ще се случи.

- Като бивш турнирен директор на Sofia Open имате ли съвет към Орлин Станойчев, който пое поста тази година?
- Общуваме с него по четири-пет пъти на ден. Това е екипна задача. Той върши страхотна работа и е подкрепен от невероятен екип. Не бих изтъкнал никого. Орлин познава тениса и е много открит човек.

- Какво ще кажете на българските фенове, които все още нямат билети за "Арена София"?
- Мислехме, че миналата година ще е последният път, когато те имат този шанс. А сега отново получават страхотна възможност да гледат на живо тенис от световна класа. Също и да видят едни от най-добрите български играчи да играят на домашен корт като част от своето развитие. Ако обичате тениса, моля, отидете в залата. Тенисът ще бъде страхотен, а и никога не знаеш дали ще получиш нов шанс. Затова призовавам всички да се включат и да подкрепят този турнир.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини