Един нечовешки талант – Карлос Алкарас!



02-04-2023 15:40 | Tennis24.bg

Да си само на 19 години и да владееш до съвършенство целия арсенал от удари в тениса!  Да си само на 19 и да притежаваш завидна психическа устойчивост!  Да си само на 19, но да си толкова тактически зрял, че да можеш във всеки момент да променяш маниера си и ритъма на игра!

Такъв тенисист е испанският тийнейджър Карлос Алкарас. Да, той не само пласира мощните си дланови и обратни удари /форхенди и бекхенди/ със страхотна сила на 3-4 см от линиите или дори на самите линии, но умее и когато си поиска да „пусне” невидима за противника къса топка, която пада едва ли не на косъм от мрежата. Когато е под натиск,  Карлито реализира „ас” от сервис или със силно лифтирано или подсечено подаване „изхвърля” съперника от корта и завършва топката с воле в другия ъгъл. Не дай си Боже неговият противник да дръзне да атакува на мрежата, то той тогава, колкото и да е висок, получава такова изненадващо прехвърляне от Алкарас, че само може да изгледа топката, която пада отново на броени сантиметри от основната линия.

Да, 19-годишната звезда е завидно психически устойчив. Той е хиперактивен, силно емоционален, радва се като дете на всяка спечелена топка. Когато е по-трудна или много важна точка, дори вдига победоносно юмрук към публиката. Но веднага след това е абсолютно хладнокръвен и максимално съсредоточен при разиграването на следващата точка. Никога не унива при временен неуспех, не показва разочарование, не сваля гарда, а напротив се мобилизира още повече. В това отношение младокът почти се равнява на „балканския скандинавец” Новак Джокович. Очевидно и за това спокойствие и увереност на испанския тийнейджър от Ел Палмар огромна роля е изиграл и играе неговият несменяем треньор Хуан Карлос Фереро, сам бивш № 1 в АТП класацията.

Карлос Алкарас е силно агресивен тенисист. Старае се непрекъснато да води играта, предпочита и търси бързата развръзка, излиза при първа възможност на мрежата и с безпощадни волета или удари над глава /смаш/ „довършва” точката. С тези си нападателни качества най-силно ми импонира, защото съм се нагледал на …”блъскане” от основната линия и мечтая за романтичния агресивен и разнообразен тенис от времето на Джон МакЕнроу, Стефан Едберг и отчасти Пийт Сампрас.  Карлито умее и от най-топовен сервис  на свой съперник  /спомнете си мача му срещу Тейлър Фриц/ да направи т.нар. „ри-ейс”/, тоест да завърши топката направо от ретур. Фантастично!!! 

Същевременно роденият на 5 май 2003 г. испанец умее да сменя маниера си на игра, да променя безпогрешно ритъма. Срещу „машината” Даниил Медведев на финала в Индиан Уелс /САЩ/ Карлито показа, че може да печели и дългите разигравания,  да изчаква търпеливо грешки от страна дори на безгрешния връщач. А с изчислените си до милиметър къси топки отказа такъв „житен бегач”, като Даниил да ги гони и последният с наведена глава и намусен вид направо отиваше да посреща или да бие следващия сервис.

Е, има ли тогава нещо чудно, че Карлос Алкарас стана още на 12 септември м.г. най-младият №1 в света в цялата половинвековна история на създадената през 1973 г. Асоциация на тенисистите професионалисти /АТП/?! Пиша тези редове нарочно след загубата на Карлито от достойния му съперник Яник Синер с 1-2 сета на полуфиналите в Маями, защото за победител лесно се …леят дитирамби, а загубилия обикновено се …оплюва.

Така или иначе съм уверен, че бъдещето на тениса поне през близките 5-6 години ще се определя основно от съперничеството между Алкарас и 21-годишния италианец от Южен Тирол Яник Синер, чието фамилно име при родители …Йохан и Зиглинде следва да се произнася на немски …Зинер. Впрочем той е наш добър познайник  и „на живо” от двете му поредни победи в АТП турнира „София Оупън” през 2021 и 2022 г. Успех и на двамата!!!

Борислав КОСТУРКОВ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини