Пресиян Коев: Дано Australian Open да бъде катапулт за младите ни тенисисти през 2023 г.



12-01-2023 15:20 | Tennis24.bg

Пресиян Коев пътува от страна на БФТ заедно с българските тенисисти, които ще вземат участие на първия за 2023 година турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия. България ще бъде представена от рекорден брой юноши и девойки. При юношите ще бъдем представени от шампионите от „Ориндж Боул" – Илиян Радулов и Адрияно Дженев. Илиян Радулов ще бъде поставен под №2, а Адриано Дженев също ще започне от основната схема. При девойките Йоана Константинова се класира за основната схема, а Росица Денчева и Елизара Янева ще стартират от квалификациите. Откритото първенство на Австралия започва на 21 януари. От 13 януари родните таланти пък ще участват на турнир в Тралалгон. Пресиян Коев даде интервю за сайта на Българска федерация по тенис.

- Г-н Коев заминахте за Австралия с българските тенисисти. Какви са очакванията ви?
- Петимата наши състезатели на Australian open са дебютанти. През 2022 г. те записаха победи на силни турнири. Доста от съперниците им са познати и са надделявали срещу тях. Най-вече погледите са насочени към Илиян Радулов, който ще бъде втори поставен на Australian open. Знам, че всички наши състезатели са провели отлична подготовка. Намират се в добра форма и имат самочувствието да постигнат победи.

- Какво е най-важното преди дебют на такъв турнир?
- Участието на такъв турнир е опит и потапяне в най-дълбоките води на професионалния тенис. Основната схема при юношите и девойките започва във втората седмица на основната схема при мъжете и жените. Там младите играчи ще могат да бъдат заедно с най-големите звезди на тениса в момента. Този опит ще е безценен. Най-вероятно и петимата ни тенисисти ще имат класирането и възможността да играят на всичките турнири през годината от Големия шлем. Убеден съм, че още българи ще се прибавят към тях за Ролан Гарос. Това ще им даде спокойствие и увереност да планират подготовка така, че пиковете им да бъдат за турнирите от Големия шлем, ще ги накара да роботят още по-професионално и целенасочено.

- До колко резултатите от миналата година помагат на младите ни тенисисти?
- Този опит им помага. Доброто участие на турнирите от най-висока категория им дава самочувствие. Тук трябва да добавим и турнира в Пловдив, който също е от най-висока категория. Трябва обаче да отбележим, че голяма част техните връстници вече имат опит и на ниво турнири за мъже и жени. Така от гледната точка на турнири за юноши и девойки сме много добре, но от гледна точка на турнири за мъже и жени леко изоставаме. Ще е хубаво да има повече ITF турнири за мъже и жени в България.

- Как ще коментирате сериозните успехи на българските тенисисти през миналата година?
- Само позитиви може да има за страхотното представяне! Видно е, че има прогрес и импулс в представянето. Преди години си спомням когато Томова и Шиникова бяха извън топ 400, а изведнъж Изабелла скочи напред в класацията. Тогава си говорих с треньора на Вики, който каза, че това представяне на Шиникова е мотивирало още повече Томова да покаже най-доброто от себе си. Можем да кажем, че се получава много здравословна конкуренция между младите ни таланти. Имената с добри резултати при юношите и девойките през 2022 г са различни. Това показва дълбочина на групата от състезатели, идващи към мъжкия и женски национален отбор на България.

- Пътувате като група на този турнир. Това помага ли на състезателите?
- Разбира се, че помага присъствието на треньор. В годините сме си говорили как български състезатели се представят по-добре когато има екип с тях. Това е стъпка в правилната посока. Надявам се на следващите турнири от Големия шлем българският щаб да бъде още по-голям.

- Какво ще пожелаете на младите ни състезатели за турнирите в Австралия?
- Да се насладят на момента. Да покажат най-доброто от себе си, в което съм убеден. Australian Open да бъде катапулт за тях през 2023 г.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини