Тенис мачовете, които останаха в историята



03-11-2022 17:40 | Tennis24.bg

Винаги ще има спортисти и събития, които се помнят няколко години и после всички забравят за тях. Има обаче и такива, които оставят отпечатък за поколения напред и се изучват в училищата. За нас българите такива събития са футболните мачове на националния ни отбор през 1994 година, когато България заема четвърто място на световното по футбол. Ако по онова време съществуваха онлайн букмейкъри, като Bwin казино, със сигурност, играта на българските юнаци щеше да донесе освен радост и печалба на запалените фенове.  Мачовете, с които ще те запознаем днес не са футболни, а са свързани с тенис срещи, които милиони хора по света ще помнят цял живот. Тенис мачове, които са оставили своя отпечатък в историята и нищо не е в състояние да ги изтрие от съзнанието на феновете на този велик спорт. 

Най-продължителният тенис мач в историята

Срещата, с която ще те запознаем се състои през 2010 година, в турнира Уимбълдън. Един срещу друг тогава се изправят американецът Джон Иснър и представителят на Франция – Николас Махут. Нужни са три отделни дни за да се сложи край на този мач, а общата продължителност е 11 часа и 5 минути.  В тази легендарна среща Инсър отбелязва 112 точки от ас. Само финалният сет в мача е с продължителност от 8 часа и 11 минути. В чест на този мач, Уимбълдън издигат плоча, която да увековечи този паметен мач. Крайният резултата от срещата е 6–4, 3–6, 6–7 (7–9), 7–6 (7–3), 70–68.Тази тенис среща задминава предишните рекордьори, Арно Клеман и Фабрис Санторо, които на Ролан Гарос през 2004 година играят мача си 6 часа и 33 минути. Двамата спортисти завършват при резултат 7-6(6), 6-7 (5), 6-7(9), 6-4, 26-24.

Исторически тенис срещи от настоящото хилядолетие 

Двата мача, за които ще ти дадем повече подробности, са между истински тенис гладиатори. През годините те са се доказали като едни от най-добрите за всички времена. Затова и срещите между тях се помнят дълго и оставят нас зрителите с отворени усти. 

Рафаел Надал срещу Роджър Федерер (Финал на Уимбълдън 2008г.)

Огромната част от феновете на тениса смятат тази финална среща, за най-великото зрелище на всички времена. През онези години Роджър е почти непобедни на тревна настилка, а Рафа гони първата си купа в Англия. Букмейкърите дори не подозират, че Надал може да спечели турнира и то точно срещу такъв противник. Случва се обаче точно обратното и това се превръща в един от най-добрите мачове на испанеца на трева в кариерата му. Мачът е зрелищен, изпълнен с обрати и красиви отигравания. В неговия край Рафа Надал победоносно вдига купата и дава начало на много свои титли след това. 

Новак Джокович срещу Рафаел Надал (Финал Australian Open 2012 година) 

Още един финал, който зрителите няма как да забравят. Гладиаторският сблъсък се проточва пет часа и петдесет и три минути, като това се превръща в рекорд за най-дълга финална среща от Голям шлем. И двамата спортисти са на ръба на възможностите си в края на мача, но Новак все пак успява да покаже по-добра подготовка и спечелва драматичния финал. 

Легендарни тенис мачове от края на XX век

Определено можем да кажем, че ракетите, тенис топките и игрищата по онова време далеч не могат да се сравнят с днешните такива. Това по никакъв начин не означава, че мачовете тогава са били скучни или лишени от запомнящи се моменти. 

Бьорн Борг срещу Джон МакЕнроу (Финал на Уимбълдън 1980 година)

Срещите между тези двама състезатели са неописуеми. Тяхното съперничество пък е толкова велико, че има пълнометражен филм, който го увековечава. Победител в мача става Бьорн, който печели в петия сет. Но най-интересен остава четвъртия сет, в който зрителите стават свидетели на може би най-впечатляващия тайбрек в тенис историята. Именно този сет е спечелен от Джон с резултат от 18 на 16 точки. 

Крис Евърт срещу Мартина Навратилова (Финал на „Ролан Гарос“ през 1985 година)

Именно тези две тенисистки се борят за номер едно в световната ранглиста през същата тази година. Какъв по-добър начин да се реши това от финал между двете? Той става факт и се превръща в един от най-запомнящите се финали от този турнир. Най-фрапантният момент се случва в третия сет, когато Мартина изпуска преднина от 0-40, което се превръща и в причината за загубената от нея титла. 

Моника Селеш срещу Щеди Граф (Финал на „Ролан Гарос“ през 1992 година)

Може би всеки е чувал за злощастната случка с Граф, която бива наръгана от фен с нож. Тя ще остане една от най-великите представителки на женския тенис. Моника Селеш обаче съвсем не отстъпва на Граф и го доказва като я побеждава в Париж с резултат от 6-2 3-6 10-8. Третият сет на финала между Селеш и Граф остава най-запомнящият се за целият турнир. В него те играят цели осемнадесет гейма, а сладката титла заслужено остава за Моника. 

Заключение

Всяко поколение има своите велики спортисти. Всички българи стискаме палци на нашия Григор Димитров и се надяваме той да е участник в следващия легендарен тенис мач, който завинаги да остане в историята. Дали това ще се случи, можем само да се надяваме. Каквито и планове да има за него съдбата, факт е, че той ни радва във всеки негов мач. Не ни остава нищо друго освен да тръпнем в очакване и да си стискаме палци да наблюдаваме велики тенис срещи отново и отново. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини