Даниел Ангелов: Стана закономерност България да е сред най-добрите



02-08-2022 10:33 | Tennis24.bg

Даниел Ангелов е национален треньор и отговорник отдел спорт в Българската федерация по тенис. Той притежава най-високата треньорска квалификация в ITF. Ангелов даде интервю за сайта на Българската федерация по тенис. В него той говори страхотните резултати на младите ни таланти на Европейските лични първенства до 16 и 18 г. и на световното за юноши до 14 г.
 
„Наблюдаваме нещо феноменално, защото през тази седмица имаме четири отбора, който участват на най-върховите международни прояви през годината. Това са световното първенство за юноши до 14 г. и европейските отборни първенства за девойки до 16 г. и юноши и девойки до 18 г. Това е нещо наистина изключително.

За първи път в историята на българския тенис и юношите и девойките до 18 г. се класират сред първите осем отбора в Европа, а това е последната възраст преди да се навлезе в професионалния тенис. В годините сме имали и други много добри резултати в по-малките възрасти, но не успявахме да реализираме напълно потенциала си при 18-годишните. Класирането на финалите и при юношите и девойките до 18 г. показва вдигане на спортното ниво и резултатите. Това е и страхотен атестат, че се работи много правилно.

Общо погледнато с резултатите от миналата и от тази година (от най-малката възраст до 12 г. до най-голямата до 18 г.) може да кажем, че това е една тенденция, която няма как да е случайна. Когато има резултати не може да се оспори работата, която си свършил.

Тук искам лично от мое име и от името на Българска федерация по тенис да благодаря на капитаните на отборите. Те свършиха много тежка работа, която много пъти не се вижда и не се оценява. В тези моменти да си треньор е да си и родител, доктор, психолог и тактик. Работата на колегите заслужва голямо уважение!

Да не забравяме, че по рано през месеца имахме много добре представяне на турнира до 11 г. „Dubrovnik Dub Bowl". Там Даниел Стоянов игра финал на сингъл при юношите, а Рая Маркова спечели титлата на двойки при девойките.

Във всяка една възраст и на всеки един турнир стана закономерност България да е сред най-добрите. Това е заслуга на състезателите, треньорите, родителите, клубовете и Българска федерация по тенис. Това е отборна победа за всички. Хвърлихме много работа и нерви в тази тежка икономическа ситуация в момента.

Надявам се тези резултати да бъдат оценени и от нашите критици. Резултатите в спортно-техническата част наистина са на едно високо ниво. Календарът за турнирите в България се надгражда. Увеличихме с три международните турнири от Тенис Европа в България, провеждаме голяма бройка турнири от ITF за юноши и девойки, а също така и турнири от веригата UTR. Това е една страхотна възможност за нашите тенисисти да получават „уайлд кард" и да участват на турнири в родината си. БФТ винаги търси възможности за да може родните тенисисти да участват на все повече турнири.

Ситуацията през последните две години беше изключително тежка. През тази година малко късно получихме първото от Министерството на спорта. Тук искам да пожелая успех на Весела Лечева за времето в което ще управлява българския спорт. Не казвам, че сме идеални, защото и ние имаме грешки и пропуски, но когато има добри резултати и практики, трябва да бъдат отчитани".

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини