Родена в Москва полуфиналистка от Уимбълдън призова за мир в Украйна



Родена в Москва полуфиналистка от Уимбълдън призова за мир в Украйна
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
07-07-2022 16:49 | Tennis24.bg

Родената в Москва тенисистка Елена Рибакина призова за мир в Украйна, след като се класира за полуфиналите на Уимбълдън. 23-годишната състезателка изоставаше с 4:6 срешу Айла Томлянович на четвъртфиналите, но успя да осъществи пълен обрат и след 6:2 и 6:3 си гарантира място във финалната четворка в „Ол Ингланд Клъб“ за първи път в кариерата си. 

Рибакина, която от 2018 г. се състезава за Казахстан, стана първата представителка на тази страна, която достига до полуфинал в турнир от Големия шлем изобщо. 

Фактът, че се състезава под казахстански флаг и позволи да участва на Уимбълдън, където тази година забрана получиха тенисистите от Русия и Беларус заради военните действия в Украйна. 

„Просто искам войната да свърши час по-скоро и да имаме мир“, каза световната №23 Рибакина. 

„Аз съм родена в Русия, но представлявам Казахстан. Това е дълго пътуване за мен. Вече участвах на Олимпийски игри, мачове за Фед къп. Получих толкова много помощ и подкрепа. Усещам подкрепата на хората и съм изключително щастлива да представям Казахстан, защото освен това постигнах резултати, които са много добри за спорта в тази държава“. 

Относно решението на Уимбълдън да забрани участие на тенисисти от Русия и Беларус, Рибакина коментира следното: „Това не е нещо, което искаш да чуеш, защото ние практикуваме спорт. Всеки иска да се състезава. Никой не избира в коя държава да се роди. Разбира се, че им съчувствам, защото всеки иска да се състезава на най-големите турнири, на Уимбълдън. Силно се надявам, че следващата година ще се върне към нормалността“, каза Рибакина. 

„Наистина съм щастлива, че представям Казахстан от дълго време. Те повярваха в мен. Те направиха всичко възможно да продължа да играя и да се развивам. Разбира се, че това помага много“, каза още Рибакина. 

На полуфиналите тя ще се изправи срещу шампионката от 2019 г. Симона Халеп.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини