Ново правило в турнирите от Шлема: Въвеждат тайбрек при 6:6 в петия сет



16-03-2022 15:07 | Tennis24.bg

Край с безкрайните двубои в турнирите от Големия шлем. Бордът на Големия шлем уеднакви последните сетове в четирите водещи надпревари и така най-оспорваните срещи ще завършват с тайбрек по системата на Откритото първенство на Австралия. Според новото правило, всеки равен мач до 6-6 в последната част ще се решава с тайбрек до десет точки и две преднина.

Ролан Гарос, който започва на 22 май, ще бъде първият турнир с новите правила. Откритото първенство на Франция до момента бе единствената надпревара от големите четири, която не завършваше с тайбрек. Мачовете продължаваха до разлика от два гейма и това предизвикаше невиждани маратони.

"Взехме това решение с цел уеднаквяване на правилата в турнирите от Големия шлем, подобряване на представянето на тенисистите и повишаване на интереса на зрителите. Това е временно правило, чието влияние ще изследваме през цялата година. То бе наложено след консултация с IТФ, АТP и WТА", съобщават от Борда на Големия шлем.

До момента всеки турнир от Големия шлем имаше различно правило за последния трети или пети сет. Мелбърн следваше 10-точковия тайбрек, а Откритото първенство на САЩ бе с традиционен до седем и две преднина. От 2019 насам "Уимбълдън" използва тайбрек до седем, ако резултатът в последния сет стигне до 12-12 гейма. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини