Двуличието на света и на тениса



15-01-2022 18:18 | Tennis24.bg

Мнение на бившата професионална тенисистка Сесил Каратанчева, която се изказа в профила си във Фейсбук. Публикувано е без редакторска намеса. 

Двуличието на света и на тениса

През 2005г имах голямото удоволствие за първи път да се класирам за участие в Австралия оупън. Лапе на 15 години. Морето до колене. Като изключим две години ,в които бях наказана за употреба на допинг , от 2008г до 2019г не съм пропускала участие в Австралия. 2019г беше последното ми участие в Мелбърн. Това може спокойно да се каже , че беше и последната нормална година за тенис и нормална функционалност на света.

Всеки има право на мнение и аз през целия си живот съм живяла според тази философия. Добро -лошо ,грешно-правилно, няма значение, твое си е. Свобода на словото и като цяло свобода на действия , стига те да не са във вреда на околните. Нали не си свободен да убиваш ,дори да ти се иска.2020г малко обърка думата и действието наречено -свобода. Но въпреки това за мен свободата на словото е неприкосновена територия. С голям интерес чета всякакви изказвания, по всякакви теми.12 години съм стъпвала на Австралийска земя и съм играла на Австралия Оупън. Не искам да убеждавам никой в нищо. Просто използвам моето лично право на мнение по темата.

1-во. Ние играчите никога не кандидатстваме за визи ,както е по канален ред за всички останали. Защото нашите визи не могат да са туристически тъй като получаваме наградни фондове (пари). Често не могат и да са работни , защото ние нямаме трудови договори и един работодател. Това прави казуса с издаването на визи при нас доста по специфичен. Поради тази причина всеки турнири е в пряка връзка с имиграционните си власти и външно министерство.

2-ро. Когато става дума за Голям Шлем има цял отдел , на всеки шлем, който е разпределен да отговаря само за помагането и организирането на покани и документи за състезателите и техните екипи. Има такъв отдел за транспорт, настаняване и т.н. За Австралия процеса е относително дълъг и за това винаги получавахме имейл с известие ,поне месец по-рано ,да ни съветват да започнем попълване на формулярите за виза ,тъй като има много състезатели и всеки има екип и може да има забавяне в обработването на документацията от имиграционните.Всеки един състезател и член на екипа му получава персонална покана с имената и номера на паспорта си. Получава и пакет с информация нужна за попълването на документите за виза.Визата е специфична ,както горе споменах, ние не сме на трудов договор за да сме с работни визи,нито сме туристи , защото получаваме награден фонд. Визата е съобразена и спрямо данъка който после се удържа. Целия този процес е синхронизиран до най-малки детайли между Тенис Австралия и имиграционните на Австралия. Австралия има едни от най-стриктните условия за влизане в държавата.

3-то. Когато завършим процеса по кандидатстване и получим визите си идва деня за заминаване. За Австралия и Сащ още на чекирането и почти преди всеки полет ,напът за там, искат да представиш визата си и да я видят.За 12 години не знам да е имало играч ,който да се е класирал за Австралия оупън , да е минал през цялата процедура по кандидатстване, одобряване ,издаване на виза и да не бъде допуснат да влезе в държавата.

4-то. Турнирния директор Крейг Тайли е един , за мен най-добрия, турнирен директор. Австралия оупън ,не случайно ,е гласуван всяка година от играчите ,като най-добрия шлем измежду всичките 4ри. Организацията на всичко -изрядна , транспорта за над 500 играча ,плюс екипите им -изряден, настаняване , храна , както и финансовата част са изрядни. Може би всеки си мисли , че на всички шлемове е така , но не е. Австралия оупън е събитие там, с главно С , и държавната машина, спонсори и стотици доброволци участват за успешното провеждане на това събитие.Всичко е организирано ,като швейцарски часовник - перфектно.

5-то. Всеки Голям Шлем има статут на интернационален турнир. Това не е вътрешен турнир ,нито е от веригата АTP или WTA. По правилник ако имаш ранглиста която те класира за основна схема то ти си заявен автоматично.Достъпа до турнира трябва да ти е осигурен, както и на всеки един от играчите.До момента всички турнири се играят в така наречения от играчите “bubble” (балон). Играчите нямат право да излизат извън хотела и тенис комплекса. Също така не могат и да се мотаят на кортовете. Имаш право да тренираш , оправиш ,ядеш и прибереш веднага в хотела си. Тестовете са правят нон стоп и така се гарантира стерилна среда. Така се проведоха всички турнири 2021г и нямаше никакви проблеми.Преди да има пандемия ,на турнири в държави като Катар ,също имаше “балон”. В клуба жените сме играли по потници и полички ,които в тяхната държава ,ако тръгнем така по улиците ,щяхме да бъдем арестувани. Политиката на дадена държава никога не е била налагана в турнира.

6-то. Преди 17 години , когато бях пикла на 15 години , имах агент от голяма мениджърска агенция. Този агент взимаше процент от наградните ми фондове и рекламните ми договори. Работата на тенис агентите е да заявяват турнирите ти, резервират полети,организират всичко по пътуването ти, уволняване-наемане на треньори, масажисти,терапевти и попълването на всякакъв вид документи.Твоята работа ,като играч, е да си здрав и в най-добра форма. Да мислиш и живееш само за тенис топката.Играчи като Новак , Роджър и Рафаел не попълват нищо. Техните агенти са и няколко,защото работата която имат с такъв калибър спортисти не може да се поеме от един човек. Това са договори за милиони ,наградни фондове за милиони и това са играчи които струват милиони.Относно PCR. Всяка лаборатория има различно време в което обработва PCR тестовете. Моя близка не успя да замине за турнири в Мексико,защото резултата и не беше излезнал повече от 24часа след като беше дала пробата.

7-мо. Рената Ворачова е ветеранка тенисистка. Аз бях юношка ,когато тя играеше вече професионално.Топ състезателка на сингъл и на двойки.Тази жена беше депортирана ,като престъпник. След един изигран турнир вече в Австралия и след казуса Джокович. Когато стана ясно , че тя и още няколко състезателя, също като Новак, са имали медицинско изключение и без проблем са в страната и се състезават вече , властите решиха да преразглеждат тези апликации и визи. За сега само тя, чехкинята ветеран , е екстрадирана. За другите състезатели все още няма информация. Рената ще има забрана да влиза в Австралия следващите 3 години. Топ 100 състезател, играла там безброй пъти , е екстрадирана , няма да може да защити точките си,което ще рефлектира на ранкинга и и съответно на кариерата и.Думата дискриминация напоследък се мята в общественото пространство за какви ли не неща , но ето това е дискриминация в най-истинската си форма. Тук вече няма как да има мнения и няма гледни точки , тук има брутални факти. Това е дискриминация в най-висша форма. Рената е завела вече дело ,което най-вероятно ще спечели, тъй като всичките и права са потъпкани брутално.

8-мо. Всички говорят за медицинските изключения за Ковид ваксина,но никой не говори за медицинските изключения за ползване на забранени субстанции.Преди няколко години, когато руски хакери удариха файловете на WADA (световната антидопингова агенция) ,стана ясно , че доста именити топ състезатели имат медицинско изключение и съответно разрешение да ползват забранени медикаменти. Всички те имат медицински състояния ,които изискват да пият неща ,а някои от тях се предписват на онкоболни. На фона на тези медикаменти стероидите са ,меко казано, слаби.Странно , но никой не пита за тези медицински изключения.

С тази информация исках просто да дам малко по-точна идея за това какво се случва “в кухнята”.Всеки пак е свободен да си мисли и говори каквото си иска ,разбира се.Кой на кого е фен не би трябвало да има значение за да може един човек да е обективен. Аз например съм болен фен на Роджър и как иначе след като сме родени на една дата,но няма как на черното да се каже бяло.

Изказванията на един друг великан ,по казуса Джокович, също бяха странни имайки предвид, че той също много добре знае точно тези неща ,който аз съм изброила по-горе. Да не говорим, че неговото име също фигурираше в този списък с медицински изключения.

За обобщение ще кажа , че за 17 години професионална кариера и 12 години ходене в Австралия не знам и не съм чула за играч да има проблем с влизането си в Австралия ,след като му е била издадена виза. Света на тениса е малък и общо взето всичко се знае вътре. Не съм чувала ,като цяло ,на професионален тенисист да му бъде отказано влизане в държава след като има издадена виза. Имало е дадени глоби на мои близки колежки ,който имаха банан или снакс в чантата си на влизане в Австралия и на митницата им даваха глоби.Да , изключителни педанти на тема сигурност.

Точно заради това мисли от типа , че Новак ей така е взел виза, или ей така е тръгнал за Австралия или дори , че е фалшивицирал Ковид теста си, са ми странни.При тези хора има закони, така е. Точно за това има и комисии ,които разглеждат всички документи без да фигурират имената на играчите за да няма подсъзнателно влияние и фаворизиране от страна на разглеждащите документацията.

В големия спорт винаги,абсолютно винаги, е била намесена и политиката. Спорта на такова високо ниво няма как да не е обвързан и с политиката. Големите спортисти имат огромно влияние върху хиляди,милиони, хора. По вероятно е да знаеш даден спортист от някоя държава , а не нейният министър.Във време когато свободата на словото става ограничена , уж социалните мрежи дават пълна свобода ,но цензурата е по-голяма от всякога, да се мисли , че това е просто спорт и няма общо с политиката е меко казано наивно.Джокович има огромно влияние и в момента това е абсолютна и чиста форма на репресия .Няма значение кой му е фен и кой не. Той е велик спортист и страхотен човек. Изречения , че е “типичен балканец” са на светлинни години от истината. Типичния балканец си мята фаса през прозореца на колата, думата дисциплина му е непонятна и когато изкара някакви пари започва да се държи като задник с околните.За спортист от ранга на Джоко се изисква брутална дисциплина, подготовка и отдаденост. Дори повече от тази на другите двама великана, защото той идва от държавата Сърбия. А всички знаем те през какво минаха.

Защото да смениш над 10 часови зони, да стигнеш и да трябва да си във физическа и психическа форма срещу друг играч, който е също със своите силни и слаби страни , е изключително изпитание. Това не е като да седнеш в офис и да си свършиш проекта на спокойствие,а в почивките да пиеш по едно кафе и да си цъкаш на тела. Индивидуалния спорт и особено тениса ,със свойте турнири по целия свят ,е брутално труден спорт.

Бъдете фенове , но уважавайте труда и хората които го полагат. За вас е забавление и разнообразие ,а за професионалният тенисист е начин на живот.В създалата се ситуация Новак Джокович бива използван за назидание. Защо това е така всеки сам може да прецени дали иска да си зададе такъв въпрос или не.В крайна сметка щом в държава като Германия вече има фалшиви сертификати ,които са си съвсем истински и фигурират в системата ,но просто се издават без реална ваксина, тогава в Сърбия той можеше да си изкара 100 такива.

Той не го направи. Мина по правилата и не изневери на принципите си , без да наруши закона.А реално никой от нас не знае на колко от другите тенисисти сертификатите са истински.Сега след това чисто политическо решение в последния момент да му забранят участие ,след изтеглянето на жребия и умишлено забавено за да няма време за реакция ,няма съмнение, че който има право на медицинско изключение да не се ваксинира в бъдеще няма да рискува и директно ще си взима фалшив сертификат.Най-тъжното е , че с такава видна агресия към един спортист прозира пропаганда и назидание отколкото наука.Света се крепи на илюзии.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини