Втора загуба за "Фед Къп"04-02-2010 13:06 | Николай Драгиев

България загуби и втория си мач за "Фед Къп" в Крус Кебрада, Португалия. Нашите бяха победени с 1:2 победи от Израел. Така те изгубиха шансове да се борят за преминаване в по-горна група на състезанието и вероятно ще играят плейоф за оставане в Група 1 на зона Европа/Африка. Най-добрите ни състезателки отстъпиха в решителния мач на двойки. Пиронкова и Диа Евтимова бяха сломени от дуета Глушко/Шахар Пеер с 2:6, 4:6.

 

По-рано днес Диа Евтимова помете Керен Шломо от Израел с 6:0, 6:2 в първия мач на сингъл от втория ден на турнира. След нея, на корта излезе Цвети Пиронкова, която за съжаление записа поредна загуба от Шахар Пеер.

 

В двубоя между първите ракети на двете страни Пиронкова беше равностойна на Пеер, но в крайна сметка претърпя поражение и не успя да вземе реванш срещу Пеер, която я отстрани във втория кръг на Откритото първенство на Австралия през януари. Първият сет беше изключително оспорван и се стигна до тайбрек, в който обаче израелката показа по-здрави нерви в решителните моменти и спечели с 12:10 точки.

Във втората част Пеер дръпна с 5:2, Пиронкова успя да си върне пробива и да намали до 4:5, но отново загуби подаването си в десетия гейм, а с това и мача.

 

Иначе Диа Евтимова спечели блестящо своя мач. Тя се представи страхотно в първия сет, като не даде дори един гейм на опонентката си, която е 390-а в света. Втората част започна малко по-равностойно, но Диа бързо взе нещата под контрол и триумфира с 6:2.

 

Вчера Евтимова и Пиронкова паднаха на сингъл в двубоя с Холандия, което обезсмисли победата им на двойки за крайното 2:1 за "лалетата".

 

Победителят от всяка група се класира за плейоф, а успех там гарантира участие на бараж за влизане в Световна група 2. Завършилите на последно място от четирите групи, ще играят плейоф, в който ще определят 2 изпадащи отбора за зона "Европа/Африка 2".


В другата среща от групата Словения победи Холандия. Победи записаха Катарина Среботник и Полона Херцог.

 

Утре Диа Евтимова ще играе с Катарина Среботник, докато Пиронкова ще играе с Полона Херцог.

 

Израел: Шахар Пеер, Юлия Глушко, Керен Шломо, Шен Астрого, Лиор Мор (кап);

 

България: Цветана Пиронкова, Диа Евтимова, Елица Костова, Биляна Павлова - Димитрова, Дора Рангелова (кап).

Словения: Полона Херцог, Маса Зеч-Пескирич, Андрея Клепач, Катарина Среботник, Изток Божич (кап)

Холандия: Аранча Рус, Рейчъл Хогенкамп, Шайен Евайк, Никол Тайсен, Манон Болеграф (кап)

 

Крус Кебрада (Португалия), 4 февруари

Група 1 на зона Европа/Африка на "Фед Къп":

Група "А", втори кръг:
България - Израел     - 1:2    
---------------------------
Диа Евтимова
- Керен Шломо     - 6:0, 6:3
Цветана Пиронкова - Шахар Пеер - 6:7(10), 4:6
Цветана Пиронкова/Диа Евтимова - Шахар Пеер/Юлия Глушко - 2:6, 4:6

В сряда:
България - Холандия - 1:2
Израел - Словения   - 1:2   

В петък:
България - Словения
Холандия - Израел

 

Снимка: Спортал
Коментари
Други новини