Циципас си навлече гнева на гръцкото правителство



20-08-2021 12:05 | Tennis24.bg

Говорител на гръцкото правителство отхвърли коментарите на Стефанос Циципас, в които той каза, че ще се ваксинира срещу Covid-19, ако стане задължително, за да играе тенис, пише електронното издание на вестник Kathimerini, цитиран от Агенция "Фокус".

„Той няма знания и изследвания, за да прецени необходимостта от ваксинации“, заяви говорителят на правителството Янис Иконому.

„Стефанос Циципас е страхотен спортист, неговите умения в спорта и приносът му към спорта в страната са безспорни. Тук обаче става въпрос за способността му да прецени необходимостта от ваксинации или дали ваксината е тествана за достатъчен период от време. И ... той няма нито знанията, нито проучванията, нито изследователската работа, които биха му позволили да изгради мнение за това“, заяви представителят на гръцките власти.

23-годишният световен номер 3 от Гърция заяви в хода на турнира Western & Southern Open в Синсинати тази седмица, че се тревожи за страничните ефекти на ваксината.

„Не съм против ваксините, но не виждам причина някой на моята възраст да го направи - не е тествана достатъчно и има странични ефекти - стига да не е задължително, всеки може да реши сам“, каза той пред гръцката преса на турнира в сряда.

Иконому насърчава хората вместо това да слушат експерти по здравна политика и каза, че Циципас и други известни личности трябва да бъдат внимателни с думите си, предвид огромните им платформи.

„Тези, които чрез отличното си представяне на други места също са отправна точка за по -широки социални групи, би било добре да бъдат двойно внимателни при изразяването на такива възгледи“, каза той.

Ваксината срещу Covid-19 не е на почит сред голяма част от тенисистите.

Световният номер 1 Новак Джокович заяви през април, че се надява, че ваксината няма да стане задължителна за играчите да се състезават и отказа да отговори на въпроси относно собствения си ваксинационен статут.

За разлика от това, 20-кратните носители на Големия шлем Роджър Федерер и Рафа Надал смятат, че спортистите трябва да играят своята роля, за да върнат живота към някаква форма на нормалност.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини