Дузина причини да скачате на въжеДузина причини да скачате на въже
Тагове
10-07-2021 10:44 | Tennis24.bg

Скачането на въже беше любимо занимание на децата от 80-те и 90-те години на миналия век. Напоследък малчуганите предпочитат да гледат в телефоните си, но пък за всички е ясно, че скачането на въже е полезна тренировка, при която се изгарят доста калории. Също така е доста евтина - не изисква специална екипировка, ходене в зала, а и може да е много забавна. Това е любимо упражнение и на някои знаменитости. Ето ползите, според британския "Cosmopolitan".

1. Усилието, което изисква скачането на въже за 10 минути, се равнява на усилието, което изисква пробягането на 1 миля за 8 минути.
2. Много хора скачат на въже, за да изгубят килограми. Един час скачане гори около 1600 калории.
3. Тази тренировка е полезна за цялото тяло - коремните мускули се използват, за да стабилизират тялото, краката - за скачането, раменете и ръцете - за превъртането на въжето.
4. Скачането на въже подобрява координацията, концентрацията и издръжливостта.
5. Скачането причинява по-малко разтърсване на ставите от тичането.
6. Трябва само да си купите въже за скачане, няма да похарчите други пари за този вид тренировка.
7. Скачането на въже е прекрасна алтернатива на другите традиционни кардио тренировки на машини - пътечка, кростренажор и т.н.
8. Скачането подобрява психическото здраве - като тренирате, се освобождават ендорфини, хормони, които борят депресията.
9. Скачането на въже подобрява сърдечния ритъм и кръвното налягане. Може да подсиливи имунната ви система, да балансира метаболизма и като цяло - да подобри здравословното ви състояние.
10. Това е тренировка, подходяща за всички, независимо на какво ниво са и дали спортуват често. Вие сами избирате темпото.
11. Редовното скачане на въже подобрява мускулния тонус.
12. Скачането на въже помага да се подобри плътността на костите и това пази от остеопороза.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!
Коментари
Тенис резултати и статистика
Други новини