Вълна от съпричастност с Наоми Осака



01-06-2021 14:04 | Tennis24.bg

Водещи фигури от света на тениса и в спорта се обявиха в подкрепа на японката Наоми Осака, която реши да се оттегли от участие от "Ролан Гарос" преди мача си от втория кръг.

Осака каза преди турнира, че няма да се появява на задължителните пресконференции след мачовете, тъй като те влияят негативно на психичното и здраве. След като не стори това след победата над Патрисия Мария Циг, Осака бе глобена от организаторите и заплашена, че ще бъде извадена от турнира при второ подобно провинение, което доведе и до отказа и от участие в турнира.

"Честно казано сега научих за решението на Наоми, точно преди да дойда на тази пресконференция", заяви 23-кратната шампионка в турнирите от Големия шлем Серина Уилямс след успеха си над румънката Ирина Камелия Бегу.

"Единственото нещо, което чувствам, е съчувствие към Наоми. Иска ми се да мога да я прегърна, защото знам през какво преминава. Както казах, била съм на нейно място. Ние с нея сме различни личности и всеки човек е различен. Не всеки е като другия. Аз съм непукист. Но други хора не са. Всеки е различен и се справя с напрежението различно", коментира 39-годишната Уилямс.

"Трябва да и позволите да се справи със ситуацията по начина, по който тя иска. Това мога да кажа единствено. Мисля, че тя прави всичко най-добро", добави американката.

Уилямс призова организаторите на турнира и ръководствата на световните федерации по тенис да помислят как могат да помогнат на играчите.

"Играчите трябва да има към кого да се обърнат и да кажат: Нуждая се от помощ с това, това, това и това и да говорят с някого. Няма значение дали това ще бъде човек от Женската тенис асоциация, или някой друг. Може да е някой, с когото комуникираш често. Била съм в такава позиция и за щастие имаше с кого да говоря, да сваля товара от плещите си, защото не винаги можеш да споделяш всичко със семейството си или с познати", обясни Уилямс.

По-голямата сестра на Серина Уилямс - Винъс Уилямс, също подкрепи Осака за решението и. В Тиутър тя написа: "Толкова съм горда с теб. Погрижи се за себе си и ще те видим да печелиш отново скоро!" Новоизгряващата звезда на американския тенис Коко Гоф и финалистката на "Ролан Гарос" през 2018 година Слоун Стивънс също подкрепиха решението на Осака.

Легендите на спорта Мартина Навратилова и Били Джийн Кинг също се изказаха в подкрепа на тезата колко важно е психичното здраве за спортистите.

"Постъпката на Наоми Осака, която разкри истината за проблемите си с депресията, е невероятна. Сега е важно да и дадем времето и пространството, от което тя се нуждае. Желаем и всичко най-добро", написа Кинг в социалните мрежи.

Състезатели от други спортове също окуражиха постъпката на Осака, в това чиско голфърката Мишел Уи, звездите от НФЛ Ръсел Уилсън и Тайлър Локет, както и многократният олимпийски шампион в леката атлетика Юсеин Болт.

"Никога човек не трябва да бъде изправян пред такива решения, но е толкова впечатляващо, когато избереш трудния път, по който силите, които трябва да те защитават, не те пазят. Огромно уважение", написа баскетболистът Стеф Къри в Туитър.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини