Българската тенис сензация, за която написа Гардиън (видео)



14-04-2021 10:28 | Tennis24.bg

В статия, озаглавена „Тео Давидов, играещата и с двете ръце млада тенис звезда, която не използва бекхенд“ вестник „Гардиън“ разказва за 10-годишно българче, живеещо в Денвър в американския щат Колорадо, на което предричат голямо бъдеще.

Тео е бил обучаван от баща му Калин да играе и с двете ръце, т. нар. амбидекстър. Калин, който е и негов треньор смята, че това ще му се изплати като порасне. Преди няколко седмици, пише вестникът, Тео предизвика истинска сензация с качен клип в социалните медии с неговия стил на игра.

Талатливият Тео достигна до четвъртфинал на турнир до 12-годишни в Сан Диего само с форхенд. Поради умението му да прехвърля ракетата от дясната в лявата ръка и обратно на Тео не му се налага да играе бекхенд, а само с мощни форхенд удари. Бащата и майката на детето са бивши спортисти, физиотерапевти и с дълбоки медицински познания. Те имат клиника в Денвър за нервно-мускулна терапия, акупунктура и други практики. Холистичната медицина или самолечението е тяхното верую.

Бащата Калин казва в интервю за „Гардиън“, че идеята му да научи сина си да играе еднакво добре и с лявата ръка няма нищо общо с тенис стратегията. „Когато Тео навърши 8 години реших, че е добре да играе и с лявата ръка, за да развие по-добре дясното полукълбо на мозъка, тъй като той е доста екстровертен тип, кибритлия и не особено уравновесен“, посочва бащата.

Сега стилът на Тео освен, че обърква противниците му му дава и физическо предимство, смята Калин. Според него дестият форхенд на Тео е най-силният сред тенинистите на негова възраст, но трябва още да поработи върху левия. За бащата обаче най-важното е Тео да използва тениса като „форма на духовно израстване“. Подобно на Роджър Федерер и Рафаел Надал, които казват, че упражняват и други спортове, което им помага в тениса, Тео кара ски, катери се по планините, играе футбол, тенис на маса и баскетбол. Дори свири и на пиано.

Веселин Паунов - кор. на БНР в Лондон

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини