Осем съвета за здравословно хранене от Новак Джокович



27-02-2021 08:26 | Tennis24.bg

Много тренировки, нерви от стомана и ако сте Новак Джокович, строга диета без глутен. Но как е възможно това ще се запитат много от Вас. Възможно е и още повече, именно тези три неща са в основата на 18-те титли от Големия шлем на сръбския тенисист. Сега ще надникнем малко по-навътре в хранителните навици на Новак, които според него са изиграли основна роля за стремглавото развитие на кариерата му през годините.

Ето и основните съвети, които дава Джокович, свързани с храненето, в своята книга „Сервирай за победа“.

1 Започнете да пиете вода сутрин

Повечето от нас имат сутрешни ритуали, но моят вероятно е по-строг от повечето, казва Новак. Първото нещо, което правя от леглото е да изпия висока чаша вода със стайна температура. Току-що изминаха осем часа, без да пия нищо, и тялото ми се нуждае от хидратация, за да започне да функционира в своя пик. Водата е критична част от процеса на възстановяване на тялото. Но аз избягвам ледена вода, поради причината, че когато пиете ледена вода, тялото трябва да изпрати допълнително кръв към храносмилателната система и за да загрее водата до 98,6 градуса. Този процес има известна полза - загряването на студената вода изгаря няколко допълнителни калории. Но също така забавя храносмилането и отклонява кръвта от мястото, където аз я искам - в мускулите ми, допълва сръбската жива легенда на тениса.

2 Яжте мед

Второто нещо, което правя, може наистина да ви изненада: ям две лъжици мед. Всеки ден. Опитвам се да имам винаги мед от манука от Нова Зеландия. Това е тъмен мед, произведен от пчели, които се хранят с дървото манука (или чаено дърво). Доказано, че този мед има по-големи антибактериални свойства от обикновения мед.

Знам какво си мислите: Медът е захар. Е, да, така е. Но тялото ви се нуждае от захар. По-специално, то се нуждае от фруктоза или захарта, съдържаща се в плодовете, някои зеленчуци и особено меда. Това, от което не се нуждае, е преработената захароза – захарта в шоколада, содата или повечето енергийни напитки, които незабавно изстрелват нивата на кръвна на захар в тялото, и уж ви карат да се чувствата „Уау“, казва Новак. - Не обичам „уау“. "Уау" не е добро. Ако сега имате „уау“, това означава, че след тридесет минути вече ще сте на обратната крайност, пише още Джокович.

3 Яжте "Power Bowl" за закуска

След малко разтягане или малко лека гимнастика съм готов за закуска. Повечето дни имам това, което наричам Power Bowl, купа с нормален размер, която пълня със смес от:

•    Мюсли или овесени ядки без глутен
•    Шепа смесени ядки - бадеми, орехи, фъстъци
•    Някои слънчогледови или тиквени семки
•    Плодове отстрани или нарязани в купата, като банан (може всякакви видове плодове)
•    Малка топка кокосово масло (харесвам го за електролитите и минералите)
•    Оризово мляко, бадемово мляко или кокосова вода

4 Закусете втори път, ако имате нужда от енергия или сте „в режим на готовност“

Една купа от тези съставки като цяло ми е достатъчна. Ако мисля (рядко се случва), че ще ми трябва нещо повече за закуска - изчаквам около двадесет минути и хапвам малко препечен хляб без глутен, риба тон и малко авокадо. Обожавам авокадо; това е един от любимите ми продукти.

5 Обядвайте с въглехидрати

За мен типичен обяд са безглутеновите тестени изделия със зеленчуци. Макарони от киноа или елда. Що се отнася до зеленчуците, изборът е богат. Рукола, печени чушки, пресни домати, понякога краставица, много броколи, много карфиол, зелен фасул, моркови. Комбинирам зеленчуците с пастата и малко зехтин и малко сол. (Трябва да кажа, че в дните на мач, когато знам, че ще трябва да тренирам около обяд и да играя мач след това, включвам тежки протеини с обяда си, като основа за мача. Но като цяло безглутеновата паста е всичко, което ни трябва.)

СЪВЕТ: Подобно на Джокович, добавете към въглехидратите и храни с високо съдържание на протеини.

6 Пийте течности, докато тренирате

По време на тренировка изпивам две бутилки енергийна напитка, съдържаща фруктозен екстракт. Не е прекалено тежък в стомаха, но ми позволява да се допълня с енергия. Съставките, които търся в една напитка, са електролити, магнезий, калций, цинк, селен и витамин С. Магнезият и калцият помагат за сърдечната и мускулната функция и предотвратяват спазмите. Ако е влажен ден, имам и хидратационна напитка с електролити, защото губя много течности.

След тренировка имам органичен протеинов шейк, направен от вода, смесена с оризов или грахов протеинов концентрат и малко изпарен сок от тръстика. Не пия суроватка или соеви шейкове. Откривам, че за мен това е най-бързият начин за попълване.

7. Междинни закуски

Преди мач, когато наистина искам да „запаля мускулите си“, обикновено ям силов бар с двадесет и пет милиграма кофеин. По време на мача ям сушени плодове като фурми. Имам с мен една или две чаени лъжички мед. Винаги се придържам към захарите, получени от фруктоза. Освен тези примери, по-голямата част от захарта, която консумирам, идва от течностите, които поглъщам, докато тренирам, коментира Джоко.

8. Вечеряйте с фокус върху протеините

За вечеря, ям протеини под формата на месо или риба. Това обикновено означава пържола, пиле или сьомга, стига да е биологично, хранено с трева, свободно отглеждано, диво и т.н. Поръчвам меса, печени или на скара, и риба приготвена на пара, ако е възможно. Колкото една храна е по-близо до природата, толкова по-питателна е тя. Към месото добавям задушен зеленчук като тиквички или моркови. Може да имам и малко нахут или леща, или от време на време супа, съветва сръбският тенисист.

Източник: vsfood.bg 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини