Пушене и спорт - съвместимо ли е или не



Пушене и спорт - съвместимо ли е или не
28-02-2021 09:02 | Tennis24.bg

Днес здравословният начин на живот и спортът са на мода, но за съжаление все още нямат тази сила да се преборят с тютюнопушенето. Някои хора се опитват да комбинират цигарите със спорт с надеждата да се откажат от цигарения навик по-бързо. Нека да видим как никотинът влияе на организма. След като се запознаете с тях, ще разберете защо трябва да намерите мотивация да се откажете от пушенето. И ще разберете става ли да си пушач-спортист.

Цигарите съдържат никотин, който е силна отрова и може да бъде фатален при определена доза. Тялото на пушача постепенно се адаптира и не може да функционира нормално, без да получи следващата доза. Това вещество има вредно въздействие върху всички системи, нарушавайки работата им. В допълнение към никотина, цигареният дим съдържа още няколко хиляди вредни вещества, които бавно, но сигурно унищожават тялото.

Тютюнопушенето и дихателните пътища

Никотинът е дихателен стимулант. Когато концентрацията на веществото в тялото намалее, възниква затруднение на дишането. Това е една от причините да искате отново да пушите.

При вдишване на дима върху повърхността на белите дробове се отлага катран. Защитните механизми се опитват да изчистят белите дробове от чуждите тела, но в крайна сметка те не се справят и вредните вещества запушват алвеолите. Хроничното дразнене на дихателните пътища от дима води до хронично възпаление. Това води до състояние, известно като бронхит на пушача. Това заболяване е придружено от кашлица, задух, дихателна недостатъчност. Намаляването на ефективността на дихателната функция води до непоносимост към физическо натоварване и тъканната оксигенация намалява.

Канцерогените, открити в цигарения дим, могат да причинят рак на дихателната система.

Тютюнопушенето и сърдечно-съдовата система

Никотинът има пряк ефект върху вазомоторния център на продълговатия мозък. Това води до спазъм на съдовете, повишено кръвно налягане и повишен пулс. Коронарните съдове, които са отговорни за кръвоснабдяването на миокарда, също спазмират. В условия на повишено натоварване и липса на кислород сърдечният мускул работи неефективно, бързо се изчерпва, освен това този ефект може да доведе до инфаркт на миокарда. Никотинът провокира повишаване на концентрацията на холестерол в кръвта, което е причина за атеросклероза.

Тютюнопушенето и нервната система

Никотинът действа активно върху вегетативната нервна система, която е отговорна за функционирането на вътрешните органи. В резултат на това се появяват сърдечни нарушения, проблеми със стомашно-чревния тракт, нарушения на дихателния ритъм и световъртеж. Дългогодишните пушачи обикновено страдат от безсъние, повишена раздразнителност и чести главоболия. С намаляване на работоспособността те започват да пушат още повече, за да засилят дейността си и в крайна сметка получават само краткосрочен ефект, след което състоянието само се влошава.

Тютюнопушенето и опорно-двигателния апарат

Никотинът нарушава кръвоснабдяването на костите, което с течение на времето води до намаляване на костната плътност, забавяне на процесите на регенерация и намаляване на съдържанието на калций. Пушачите по-често от непушачите имат фрактури, навяхвания, бурсит. Хората, които употребяват никотин, са по-склонни да страдат от ревматоиден артрит.

Ако сте решили да спортувате, това е наистина добър стимул да откажете цигарите. Пушачите трябва да започнат да спортуват много внимателно, с минимални усилия и, разбира се, да се откажат от пристрастяването възможно най-скоро, тъй като спортът и цигарите не могат да съществуват едновременно, защото...

Физическото натоварване значително натоварва опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдовата и дихателната системи. При пушачите тези системи са затруднени от тютюнопушенето, така че увеличеното натоварване може да доведе до сериозно заболяване. При бягане, например, пулсът се увеличава, но съдовете, спазмирани под въздействието на никотин, не позволяват адекватно кръвоснабдяване на всички органи и тъкани. Изчерпаният сърдечен мускул, който постоянно работи в условия на хипоксия, може да не е в състояние да се справи с голямо натоварване.

Белите дробове на пушача не са в състояние да осигурят нормален обмен на газ между венозната и артериалната кръв. Следователно тъканите не получават достатъчно кислород. Мускулите особено се нуждаят от него по време на тренировка. При пушач те имат минимална производителност и рискът от навяхвания също се увеличава.

Ако пушачът реши да бяга на дълги разстояния, той няма да може да постигне добри резултати, тъй като издръжливостта на тялото е значително намалена. Бягайки на къси разстояния, пристрастените към цигарите принуждават телата си да работят в авариен режим, което е изпълнено със сериозни здравословни проблеми.

Назаем от bgathletic.com

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини