Пиронкова започна с победа на „Ролан Гарос”



22-05-2011 13:41 | Станко Димов

Цветана Пиронкова започна с победа участието си на „Ролан Гарос” 2011. В среща от първи кръг пловдивчанката се наложи със 7:5, 6:3 над Кейси Делакуа (Австралия, №429) след близо час и половина игра.

 

По този начин Цвети прекъсна серията от 6 поредни загуби, а във втори кръг ще се изправи срещу аржентинката Хисела Дулко (51-а в световната ранглиста). До момента двете са играли веднъж, през далечната 2007-ма година на червени кортове в Будапеща, като Дулко се наложи в два сета.

 

СТАТИСТИКА ОТ МАЧА!


Пиронкова започна доста колебливо и допусна пробив още в първия гейм. Българката пласира едва един свой начален удар, а още при първия брейк-пойнт Делакуа не сгреши – 0:1. В ответния гейм трудности с подаването си изпитваше и австралийката, което даде на Цвети отлична възможност моментално да изравни резултата. Въпреки, че имаше 3 точки за 1:1, Пиронкова не успя в опитите си в крайна сметка пробивът бе затвърден – 0:2.


В четвъртия гейм Пиронкова отново получи 3 шанса да върне пробива. И този път обаче Делакуа оцеля и вместо 2:2, резултатът стана 1:3 в полза на австралийката, която определено имаше повече късмет в началните минути на мача.


Явно разколебани от неуспешните опити да върне пробива, точно след 20 минути игра българката допусна втори такъв и пасив 1:4. До този момент статистиката казваше следното: 2 от 2 за Делакуа и 0 от 5 за Пиронкова в точките за пробив.


Подаването на австралийката най-накрая рухна в шестия гейм и Пиронкова върна един от пробивите за 2:4, след което с гейм на 0 допълнително съживи самочувствието си. Нещо повече, българката взе тотален превес на корта и влезе в серия, която й доведе пълен обрат в сета – от 1:4, до 5:4 в полза на Пиронкова.


Няколко минути по-късно Делакуа имаше точка за 6:6 и тайбрек, от която за радост не се възползва. След няколко добри точки Пиронкова стигна до предимство и сетбол, който бе материализиран – 7:5 за Цвети след 49 минути игра.


Втората част започна много равностойно, като в първите 4 гейма двете лесно взимаха подаванията си. В петия обаче Пиронкова се пропука и допусна пробив и изоставане в резултата с 2:3. Изключително драматичен бе ответния гейм, който продължи близо 10 минути. В него Пиронкова натисна подаването на Делакуа и на 4 пъти пропусна точка за връщане на пробива. При петия опит обаче българката успя и възстанови статуквото – 3:3.

 

Това се оказа и преломният момент в мача, защото Пиронкова, подобно на първия сет, влезе в серия. След втори пробив 32-ата в схемата поведе с 5:3 и със сервис на своя страна затвори мача.

В кариерата си Пиронкова никога не е преминавала втори кръг на "Ролан Гарос". 36-ата в света българка миналата година отпадна в първи кръг след загуба от Жюстин Енен, така че ще прибави 95 точки към сметката си за ранглистата.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини