Кузманов: Направих една крачка по-напред към целта ми



11-01-2021 12:25 | Tennis24.bg

Националът на България за купа "Дейвис" Димитър Кузманов започна по великолепен начин новата година. Мико записа три впечатляващи победи на турнира на АТП 250 турнира на твърди кортове в Анталия. Кузманов записа две победи в квалификациите - срещу Мирза Башич и Андреа Пелегрино, а в първия кръг отстрани сърбина Ласло Джере. Това беше и втората му победа над тенисист от топ 100 в кариерата. Серията на Мико бе спряна от водача в схемата Матео Беретини (Италия). С доброто си представяне в турския курорт Кузманов заработи 32 точки за световната ранглиста, в която ще прогресира с 21 места до № 277. Специално за сайта на БФ Тенис, Кузманов разказа подробности за успеха и говори за бъдещите си планове.

- Мико, поздравления за великолепното представяне! Каква е оценката ти за тези четири мача на изключително високо ниво в Анталия?
- Няма как да не съм доволен от представянето ми и постигнатото през тази седмица. Ако трябва да бъда честен, не дойдох с големи очаквания, защото последният турнир ми беше София Оупън, а това беше преди близо два месеца. Това ми е първи турнир за годината, след доста голям период без мачове, но в крайна сметка съм доволен, защото работата свършена през тези два месеца се отплаща и дава резултат. Много съм доволен както аз така и моят екип.

- Започна със супер успех срещу шампион от София Oупън 2018г. (Мирза Башич), но може би във втората среща срещу Андреа Пелегрино показа най-голям характер?
- Имах много тежък жребии за първия кръг с Мирза Башич, който е шампион от София. Вторият кръг беше много труден и физически и психически. Играхме над 3 часа и половина с Андреа Пелегрино. Преди това бях играл няколко мача с него, но знаех още преди самата среща, че ще ми е много трудно. Неговият стил на игра е много сходен към моя. Той също е много борбен и не се отказва, но в крайна сметка успях да победя. След това успях и да се възстановя, а имах и известна доза късмет, че във втория сет Ласо Джере се отказа в срещата от първия кръг на основната схема. Нещата се наредиха почти перфектно за мен през тази седмица.

- Какво е усещането да се изправиш на корта срещу №10 в световната ранглиста?
- Яд ме е, че не успях да покажа доста голяма част от възможностите и потенциала си. Започнах много сковано срещата, имах напрежение в мен, което се отрази в хода на целия мач с изключение на последните няколко гейма. Не успях да се отпусна напълно, а когато играеш срещу тенисист от такъв ранг това дава отражение на резултата. В крайна сметка това беше голям шанс за мен и огромно предизвикателство, защото не всеки ден можеш да играеш срещу такъв тип играчи. Колкото и странно да звучи, след загубата съм щастлив, че имах такава възможност да играя.  

- Ще се изкачиш с 21 места в световната ранглиста. Какво ще ти даде това?
- Със сигурност увереност, ще ме доближи с една крачка по-напред към целта ми, която е влизане в първите 250 в световната ранглиста. Така ще мога да влизам в квалификациите на турнирите от Големия шлем, ще мога да бъда подсигурен за участие на турнирите от веригата Чалънджър. Просто една крачка напред към постигането на целта.

- Успехите на теб и на Адриан имат сериозен отзвук в България. Усещаш ли тази подкрепа?
- През тези дни получих стотици съобщения в социалните мрежи и съм благодарен на всички хора, които подкрепят мен и Адриан, а и всички родни тенисисти. Това ни дава много сила и положителна енергия. Щастлив съм, че донесохме радост на българските фенове.
Искам тук на първо място да благодаря на моето семейство, на моята приятелка, на екипа с който работя в България в чужбина. Благодаря на всички тенис фенове, на Българската федерация по тенис и г-н Стефан Цветков за подкрепата която ни оказва, за да можем да сме подсигурени и да имаме всички условия от които имаме нужда. Надявам се това да е началото на една прекрасна година на българския тенис.

- В тази обстановка е трудно да се правят планове, но все пак на какви турнири ще участваш?
- Все още чакам да видя дали ще мога да взема участие на чалънджъра в Истанбул, който е след една седмица. За момента листата е изключително трудна, защото след провеждането на квалификациите на Австралия оупън, това е единственият такъв турнир в света и всеки ще се опита да вземе участие в него. След това има още два Чалънджъра в Анталия и моята цел през тази година е участието в подобни турнири. Ще се опитам да взема участие на тези три турнира в следващите седмици.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини