Йоана Константинова: Искам постоянно да развивам играта си



31-12-2020 17:25 | Tennis24.bg

Йоана Константинова (ТК "Плевен-ПСК", гр.Плевен) e най-високо класираната 13-годишна тенисистка в ранглистата на Тенис Европа до 14 г. Константинова е на седмо място в ранглистата до 14 г., а пред нея са само по-големи с една година състезателки.
 
Преди месец Константинова спечели първата си титла от турнир на ITF за девойки до 18 годишна възраст. Талантливата българка триумфира на турнира от пета категория на кортовете ТК „Барокко" в София. През този сезон Константинова спечели и титлата на сингъл на турнира от втора категория на Тенис Европа в Чачак (Сърбия). На двойки пък триумфира на турнира до 16г. от втора категория „Дема къп". Йоана има още четири втори места на сингъл и две втори по двойки от турнири на Тенис Европа. Заедно с Росица Денчева спечелиха и всички възможни титли на сингъл и по двойки на турнира от Източно-Европейското първенство до 14 г. в Анталия (Турция). Йоана Константинова даде специалното интервю за сайта на БФ Тенис.

- Завършваш годината като най-високо класираната 13-годишна тенисистка в ранглистата на Тенис Европа до 14 г. Каква оценка си поставяш за годината?
- Много съм щастлива от постигнатите резултати през 2020 г., но за мен най-важно остава да продължавам постоянно да подобрявам играта си, най-вече по отношение на поведението на корта. Това е и основният аспект , по който работим най-усилено с екипа ми. Мястото в ранглистата не е от първостепенно значение за мен. Ако играта ми се подобрява, ще постигам и по- добри резултати.

- Спечели и първата си титлата от турнир на ITF за девойки до 18 годишна възраст. Това ли беше най-силното ти представяне?
- Турнирът на ITF, който спечелих през ноември, разбира се, ще остане като най-значимият за мен резултат през тази година. Чувствах се отлично от спечелената титла, но ми беше изключително тежко през цялата седмица, защото не бях напълно излекувана от контузията в стъпалата, която получих предната седмица в Истанбул. Играта ми страдаше от това, че не можех да се движа на познатото за мен ниво, но в крайна сметка, успях да се преборя и това беше най-важното.

- Как ти се отрази пандемията от коронавирус през тази година?
- Цялата година премина доста необичайно. Особено трудно стана да се пътува в чужбина. Налага се да правиш тестове преди пътуванията, не се срещаш с никого освен с хората от екипа. Бих казала, че всичко е доста трудно, но се надявам през следващите месеци ситуацията да се подобри и отново да преминем към нормалния си начин на живот.

- Къде смяташ, че подобри най-много играта си?
- Смятам, че играта ми се подобри в множество аспекти. Чувствам ударите си много по-сигурни през последните месеци. Най-вече работим върху менталната подготовка и възстановяването. Натоварванията стават все по-тежки и е много трудно да поддържаш високо ниво през цялото време. Обръщам особено внимание на храненето.

- Върху какво трябва да работиш най-много?
- Искам постоянно да развивам играта си, като трябва да наблегна допълнително на експлозивността в движението по корта. Постоянно ми се повтаря по време на тренировките.

- Какво ще си пожелаеш за следващата година?
- Пожелавам си най-вече здраве, както за мен и моите близки, така и за всички състезатели. Надявам се скоро отново да можем да пътуваме без притеснение и ограничения.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини