Медведев започнал да тренира с женски маратонки



30-11-2020 12:20 | Tennis24.bg

Новият шампион от турнира на осемте най-добри в тениса – Даниил Медведев, има две по-големи сестри. Юлия е по-голяма от него с 12 години, а Елена – с 8. Те са две от петте жени, които изиграват ключова роля за изстрелването му в Топ 4 а ранглистата. Именно с розовите маратонки на Лена и с ракета, купена от супермаркет Даниил отива на първата си тренировка като 6-годишен хлапак в Москва.

Сърце

Другият основен герой в невероятната история на Медведев е баща му Сергей. Всеки в това семейство по някакъв начин е бил отдаден на каузата „Даниил”, но куриозното е, че сега никой от тях не гледа негови мачове. Сергей страда от сърце, а съпругата му Оля няма нерви за подобно напрежение: „Обикновено гледаме двубоите на запис, вече знаейки резултата. По време на турнирите спазваме режим на тишината и не отговаряме на съобщения. Току виж някой ни поздравил, а е изигран едва третият кръг – това не е на хубаво”.

Даниил има късмета да се роди в семейството на свръхпредприемчиви родители. По време на соца инженерът Сергей работи като програмист в завод, а още в зората на перестройката върти бизнес с видеокасети, който по-късно прераства в строителна фирма. „До 14-годишна възраст не усещах разходите по сина си, но после рязко почнаха да ми тежат – разказва бащата пред „Спорт-Експрес”. – От една страна с жена ми изцяло се отдадохме на неговата кариера и партньорът ми усещаше, че не ми е до работа, от друга - не можехме да намерим никакви спонсори, а пътуванията и тренировките в чужбина са скъпо нещо”.

Постепенно с жена му стигат до заключението, че ако искат изключително талантливият им син да продължи напред, това няма да стане в Русия. Треньорите по тенис там са на ниво, но не и тези по физическа подготовка. „А тя му куцаше още от дете. Даня беше страшно енергичен. Винаги когато отивахме на автобусната спирка, той не спираше да подскача наоколо, но аз никога не му казвах да спре. Веднъж една възрастна жена ни гледала-гледала и ми се усмихна: „Вие сте щастливка”. И аз си казах: да имам такова дейно дете, наистина е прекрасно. Искаше да побеждава всички, дори треньорите си. Но същевременно беше много некоординиран и лесно се уморяваше. Ние водехме и трите си деца на ски бягане през уикенда и в старанието си да ни изпревари, ставаше вир вода”, спомня си Олга.

Тя завела сина си на профилактичен преглед при кардиолог, който я предупредил: „Въпреки че е само на 6, отсега ще ви кажа, че той не бива да се занимава професионално със спорт. Аз нямах и такива намерения – от малки държах децата ми да учат английски, а Даня ходеше и на френски. Наред със сърцето, той имаше и други проблеми – операции на коляното, контузии. Казвах си: „Накрая ще има спокойствие и за мен, без този тенис“. Синът ми обаче много го обичаше и се връщаше към него”.

Душа

Повратен момент в живота на Медведеви става решението им да се преселят във Франция. След страхотни перипетии, те успяват да получат визи, но за да платят подготовката на Даниил в местна академия, продават и двата си апартамента в Москва. „Преместихме се с помощта на дъщеря ни Лена, която завърши магистратура в Ница и е омъжена за французин. На нея дължим всичко, защото ежедневието ни беше изцяло посветено на Даня. Гледахме винаги да е нахранен, изпран, отпочинал. При нас е закон да не го натоварваме с проблемите си. Дори когато правеше прословутите си нервни сривове по време на мач, ние не ги обсъждахме с него”, споделя Оля.

Всъщност за нея пъпът на Даня е хвърлен във Франция, още когато бил в корема й. „Бях разбрала, че ако родя там, детето ми автоматично ще получи гражданство. Даниил избърза и се появи осмаче – издължен като краставичка. После и в детската градина, и в училище все беше най-висок. Наследил е гена на моето семейство”, обяснява майката на 198-сантиметровия днес играч.

Докато тренира в академията в Кан, Даниил започва сътрудничество с проспериращия български тенис мениджър Стефан Гюров и на неговата агенция Top Five. Двамата са заедно до 2019-а, когато Медведев се връща към услугите на световния гигант IMG. За бившия си клиент Гюров казва: „Той е много дълбока личност, със сложни, философски разсъждения. Когато си мисли нещо, не те го казва, а дълго го таи в себе си. Ако трябва да го асоциирам с някой писател, това би бил Достоевски”.

Въпреки че от няколко години живее в студио под наем в Монако, Даниил планира един ден да се върне в родната си Москва. „По душа той си е руснак, такива са и малкото му приятели. Затворен човек е”, казва сестра му Лена.

Любов

Колкото до другите важни жени в живота на Медведев, това са съпругата му Дария и неговата психоложка Франсиска Дозе. След срещата си с френската специалистка през 2018-а, той печели две титли, а през 2019-а изиграва 9 поредни финала и вдига 6 купи, започвайки от Sofia Open. Макар още да се бори със своя избухлив като вулкан темперамент, Даниил явно извлича полза от даоистките практики на Дозе, която учи и други известни спортисти как чрез медитация да слушат своето тяло. Именно тя надъха руснака преди полуфинала му си Григор Димитров в Ню Йорк, а след това изгледа как го бие в три сета от ложата.

Опърничавия си нрав Медведев укроти и благодарение на жена си, с който се разписа в гражданското след US Open 2018. Двамата се познават от кортовете, където Дария постига добри резултати като девойка и е излитала на свой гръб какви жертви изисква тенисът.

„Даня вече си има свое семейство, но се надявам да не ни забравя, защото ние го обичаме най-много от всички. Дано славата и успехите не го променят, защото много хора ще искат да се възползват от тях”, пожелава си майка му, чийто син вече е спечелил 14 милиона долара и 9 трофея. А е едва на 24.

ИСКА ДА ЗАВЪРШИ ТРЕТО ВИСШЕ
Даниил може да се похвали с две висши образования (за треньор по тенис и от Икономико-статистически институт), а един ден иска да завърши и третото – в престижния университет по Международния отношения в Москва, където замрази правата си след I курс. Той е завършил физико-математически лицей, където учителите му дори не подозирали, че е тенисист.

Автор: Таня Манова, Monitor.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини