Кевин Андерсън – златното момче на Южна Африка



Кевин Андерсън – златното момче на Южна Африка
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
19-10-2020 13:07 | Tennis24.bg

Само 20 дни ни делят от старта на най-голямото спортно събитие в България за 2020 година - тенис шоуто Sofia Open. Куп звезди от световния тенис елит пристигат в София и ще играят пред българска публика в „Арена Армеец“ от 7 до 14 ноември. Страната ни е една от малкото в света, които ще имат честта да приемат турнир от календара на АТП след прекъсването на тура. И то какъв турнир?! Отново най-силният от категория АТП 250 за годината! В дните преди старта даваме началото на рубриката "Звездите на Sofia Open 2020“. Нека заедно се запознаем с любопитни факти за тях и да отброяваме с нетърпение дните до старта!

Кевин Андерсън започва да играе тенис на шестгодишна възраст. Той не произлиза от спортно семейство, като и двамата му родители са инженери. Първите сериозни резултати в кариерата си постига на колежанско ниво, състезавайки се за университета Илинойс. Като част от „бойните илини” Андерсън е шампион на двойки на NCAA (2006) и вицешампион отборно (2007).

Двукратен финалист в турнири от Големия шлем. През 2017 г. Андерсън отстъпи пред Рафаел Надал на финала на US Open, а година по-късно беше победен от Новак Джокович в спора за трофея на Уимбълдън. Преди загубата от Ноле, обяче записа два паметни успеха в турнира. Той отстрани действащия шампион и осемкратен победител Роджър Федерер на четвъртфиналите, след като осъществи обрат от 0:2 сета и отрази мачбол. На полуфиналите пък победи Джон Иснър с 26:24 във финалния пети сет след 6 часа и 36 минути игра във втория най-дълъг мач в историята на турнир от Големия шлем. Със своите 203 см Андерсън е най-високият финалист в турнирите от Големия шлем в Откритата ера на тениса.

Първата от шестте си титли спечели на родна земя в Йоханесбург през 2011 г. Най-значимата титла в кариерата си до момента завоюва на твърдите кортове във Виена (АТП 500) през 2018 г. През 2018 г. Андерсън стана първият тенисист от Африка, който участва във финалите на АТП. Именно в „О2 Арена“ в Лондон записа и най-изразителната си победа – 6:0, 6:1 над Кей Нишикори в среща от груповата фаза. През юли 2018 отбеляза личен рекорд в ранглистата, достигайки до №5 в света след финала на Уимбълдън. Това е и рекордно постижение в ранглистата за тенисист от Южна Африка.

В периода 2016-2019 Андерсън страдаше от множество контузии. През март 2016 претърпя операция на глезена, а през септември 2019 и февруари 2020 – на дясното коляно.

В началото на настояшия месец бе избран за президент на съвета на играчите на АТП, където наследи на поста Новак Джокович. В свободното си време обича да чете, да свири на китара и да кара състезателни коли. Андерсън е изключително активен в сферата на благотворителността, като през годините е участвал и организирал кампании за подпомагане на деца в неравностойно положение. Вдъхновен от предаването „Океани от пластмаса“, полага усилия за максимално ограничаване на използването на пластмаса в световния тур.

През ноември 2011 г. Андерсън се ожени за дългогодишната си партньорка Келси. През септември 2019 г. се роди дъщеря им Кийра.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини