Вижте уникалните постижения на Джокович в цифри



17-05-2011 13:03 | Станко Димов

За да докаже, че победата в Мадрид не е била случайна, Новак Джокович победи Рафаел Надал на клей за втори път в рамките на 8 дни, при това без да загуби сет.

 

Очаквано Ноле, както и всички звезди от тенис елита, тази седмица ще вземе почивка, за да бъде максимално отпочинал на започващия на 22-ри май „Ролан Гарос” (на въпросната дата Джокович ще празнува своя 24-ти рожден ден).

 

Победната серия на Джокович включва 39 поредни успеха, 37 от които от началото на сезона. Кога за последно загуби? На финалния „Мастърс” миналата година от Роджър Федерер.

 

Ето и някои от постиженията на Ноле този сезон в цифри, които Кейт Хоукинс от ESPN отбелязва:


0 – победите, които имаше Джокович срещу Надал на клей преди сезон 2011.


1 – номерът на играчите, които са успявали да победят два пъти Рафаел Надал в рамките на един сезон на клей. Направи го именно Ноле в Мадрид и Рим.


2 – Случаите в кариерата на Джокович, когато той побеждава последователно Роджър Федерер и Рафаел Надал в рамките на един турнир. Направи го тази година в Индиън Уелс. Предишният случай бе в Монреал през 2007-ма, когато Ноле надви последователно световния номер 3 тогава Анди Родик, Рафаел Надал и Роджър Федерер.
 

3 – Броят титли, които Джокович спечели в сезона на клей до момента.


4 – Броят титли, които Джокович бе спечелил на клей от както е професионалист ( в периода 2003-2010).


5 – Случаите в Оупън ерата на тениса (от 1968 година насам), в които мъж или жена започва сезона с 37 поредни победи. За последно преди Джокович го направи Мартина Хингис през 1997-ма година. Единственият мъж, който има по-дълга серия от тази на Джокович е Джон МакЕнроу, който през 1984-та постига 42 успеха поред.


6 – Ако спечели двубоя си от първи кръг на „Ролан Гарос”, Джокович ще бъде шестият състезател в историята, който записва 40 поредни успеха. Последният, който го направи бе Роджър Федерер, който през сезон 2006-07 записа 41 поредни победи.


7 – Сборът от победите този сезон над Рафаел Надал (4) и Роджър Федерер (3).


8 – Ако Джокович спечели следващите си 8 мача (което означава да триумфира на „Ролан Гарос” и да запише победа в първия кръг на „Куинс клъб” в Лондон), то той ще подобри рекорда за поредни победи в Оупън ерата, който се държи от Гилермо Вияс (46 победи през 1977-ма година).


9 – Броят на сетовете, които Джокович е загубил от началото на годината. Също така броят на сетовете, които е спечелил с резултат 6:0 от началото на сезона.


10 – Броят на победите му от началото на сезона, записани в срещи срещу играчи от топ 5. Срещу играчи от топ 10 пък има 13 победи през настоящата кампания.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини