Рафа Надал - орисан да бъде най-добър за всички времена



21-12-2009 19:25 | Станко Димов

Официален сайт на АТР, Август 2008 г.


От известно време е ясно, че Рафаел Надал ще бъде запомнен, като един от най-добрите тенисисти на клей в историята на играта. След тазгодишния сезон обаче, едва ли може да има съмнения, че съдбата на Рафа е да се превърне в най-добрия тенисист за всички времена.


Демонстрирайки изключителна сила и мощ, с което преодолява своите съперници, Рафаел Надал спринтира към своето място в историята. На 15 годишна възраст той спечели първия си мач от АТП веригата. На 17 години се превърна в най-младия тенисист, след Борис Бекер, който достига до трети кръг на „Уимбълдън”. На 19 годишна възраст Надал стана първия тенисист, от повече от 20 години, който спечели титлата на „Роланд Гарос” при дебюта си при мъжете.

Представянето му през 2008 година е забeлeжително. Надал не беше спечелил турнир преди 27 април. На турнира в Монте Карло Надал спечели титлата в мач срещу Роджър Федерер, който ще бъде коментиран от любителите на тениса години напред. В следващите четири месеца Надал спечели титлите на осем турнира, постигна победи в 48 от 50 мача, и направи серия от 32 поредни мача без загуба, която беше увенчана от спечелени титли на „Роланд Гарос” и „Уимбълдън”. Точно преди началото на „Ю Ес Оупън” Надал зае първото място в световната ранглиста, изпреварвайки Федерер.

Изминаващата година промени много неща за Надал. От признат специалист на клей, той се превърна в успешен играч на всички настилки, което е предпоставка за спечелване на признанието за най-добър за всички времена.
През последните пет години, мястото в историята и титлата на най-добър за всички времена се свързваха с Федерер. Причина за това бяха забележителните постижения на швейцареца през тези години. Последната точка на тазгодишния „Уимбълдън” беше знак, че Надал може да сложи точка на ерата на швейцарския тенис-титан.

До тази година Надал имаше три титли от „Големия шлем”, всичките спечелени на „Роланд Гарос” и два финала на „Уимбълдън”. Това беше страхотно постижение. През 2008 година, освен, че спечели титлите на откритите първенства на Франция и Англия, Надал достигна и до полуфинали в Австралия и САЩ. До момента Надал има пет титли от турнири от „Големия шлем”.

Испанецът е само на 22 години и е лесно да си представим, че ще спечели още титли. В актива на Надал през тази година са и олимпийска титла от Пекин, както и три титли в турнири от „Мастърс” сериите. Испанският тенисист спечели едновременно титли на клей, трева и твърди кортове. Сега неговата цел трябва да бъдат постиженията на Борг, Лейвър, Федерер и Пийт Сампрас.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини