Стефан Цветков: Цвети е показвала, че в определени дни може да победи всеки



08-09-2020 19:56 | Tennis24.bg

Президентът на българската федерация по тенис Стефан Цветков говори пред Дарик и dsport след класирането на Цветана Пиронкова на 1/4-финалите на US Open, където ще се изправи срещу носителката на 23 титли от Шлема – Серина Уилямс.

- Кажи ни твоето обяснение за феномена Пиронкова. Защото ние, гледайки новинарски телевизии, по „Би Би Си" 2-3 дена се чудят откъде и как дойде в такава форма българката?
- Не е важно дали си специалист или не, тя и преди беше показала, че в определени дни може да победи всеки. Наистина сега, голяма история и всъщност, тепърва ще се развива тази история, току-що говорих с колеги от ITF и с Катрин Адамс (USTA), която утре ще коментира мача, Цветана набира скорост и в Америка. Цвети е едно симпатично момиче, борбено, чисто, което успя да изненада света, който търси хора и примери като нея.

- Можем ли да мечтаем, че има начин да победи Серина Уилямс? Победима ли е Серина Уилямс на US Open на четвъртфинал?
- Не искам да давам акъл на добрия късмет, който има. Разбира се, важно е да вкарва първи сервис, да играе повече кик, да миксира играта, да влезе в корта и да я движи – неща, които всички знаем. Даже и любителите на тениса и хората, които разбират повече от нас. В никакъв случай не искам да давам прогнози и да мисля. Това, което ме радва, е че тя го заслужаваше. Върна се, сега има възможност да го направи в големия тенис с пълна сила, вече като майка. И в същото време отново да дава пример. Както знаете, тя е патрон на нашата програма за масовост: „Тенисът спорт за всички". Тя, както и Григор, да дават пример на нашите млади. А вече, Цвети с този фурор, достигна по чуваемост, и тепърва ще се развива тази история в световните медии, достигна фурорите на Гришо от Уимбълдън и Лондон. Имаме уникален шанс България и нашият тенис с тези двама наши посланика на страната.

- Тя винаги е играла за България за „Фед Къп". Има ли вариант отново да се върне в отбора на Дора Рангелова?
Сега дозирането и правилната програма са важни. Нека да не мислим за „Фед Къп", която е далече. Не знаем дали ще има тенис тогава. В момента има US Open, нека се насладим и на следващия мач. Не ми се мисли за толкова далеч напред.

- През годините си бил до нея. Докато тя се изграждаше като един голям играч на корта, аз лично не си спомням да е минала през големи академии. Винаги съм я свързвала с баща ѝ, който пътуваше с нея по турнири.
- То е до човек. Знаете, че пловдивчани са по-специална порода. Исторически град, най-старият град в Европа. Цветана се чувства добре там, чувства се добре около семейството си. Няма да забравя още през далечната 2005-та година се бяхме събрали и ѝ казах: „Цеци, дай сега на теб да ти помогнем, да съберем пари за треньор". А тя отговори: „Вижте, аз не мога да имам друг треньор, освен баща ми". И това е позиция. Изключително лоялна, семейството е на първо място, както трябва да бъде. Градът, България...

- 100% направено в България...
- Това са единици. В целия световен тенис няма някой някъде да е направен на едно место. Виждате какво става навън – шведи играят в Германия, испанци в Щатите – тенисът е толкова глобален спорт. Знаете от какво семейство е Цвети – с двама родители спортисти. Помня Киро (баща ѝ) от каякар започна тенис да играе, даже участваше на отборни първенства. Цвети е наистина уникален случай, с двама спортисти родители, в семейство със спортни традиции. Тези семейства доста изчезнаха.

- Тя физически добре ли е, защото в интервюто вчера каза, че мечтае да влезе в ледената вана...
- Няма как да не ѝ са се отразили тези мачове, тежкият климат и всичките емоции. Нека да мечтаем, но и да се радваме, да се насладим максимално всички – от нацията до тениса в България и Пловдив и да се възползваме от този чудесен подарък.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини