Турнирът по тенис на маса Асарел България Оупън 2020 няма да се проведе



12-06-2020 19:10 | Tennis24.bg

За първи път от своето дебютно издание през 2015 година турнирът по тенис на маса "Асарел България Оупън" 2020 няма да се проведе, а причината е глобалната пандемия от COVID-19 и тежките последици за всички сфери на живота. 

 

Една от тях - спортът, беше сред първите, които понесоха удара, а най-явен белег за това беше историческото отлагане на Олимпийските игри в Токио за 2021 година. България и българският спорт също пострадаха.

В сложната обстановка за Организационния комитет на "Асарел България Оупън" беше много трудно да вземе решение за отмяна на тазгодишното издание на надпреварата. Рискът за Панагюрище, за жителите, за всички хора, които работят по организацията, както и за цялата страна е неоспорим. Петото издание на турнира миналата година предизвика огромен интерес, а участие взеха над 300 състезатели от целия свят, сред които и представители на едни от най-засегнатите от COVID-19 страни като Италия, Испания, Китай, Япония, Индия, Швеция и други. От 2015 година насам за една седмица Панагюрище се превръща в световен център за тениса на маса, а хиляди зрители се стичат от цяла България и съседните държави.

 

С оглед на невъзможността да бъде минимализиран риска от струпване и социална дистанция между хората, ръководството на турнира взе решение тазгодишното издание да бъде отменено. То беше подкрепено и от Международната федерация по тенис на маса, която в началото на юни след поредица от срещи излезе със становище да отмени всички състезания, планирани за третото тримесечие на 2020 година - турнирът в Панагюрище, както и Откритото първенство на Чехия. "След усилена комуникация между представители на ITTF и Организационния комитет на "Асарел България Оупън", Международната федерация по тенис на маса трябва да съобщи със съжаление на всички въвлечени страни, че тазгодишното издание, предвидено за датите 1-6 септември се отменя", съобщиха от централата на Международната федерация.

 

Организаторите на състезанието се надяват, че с дейната подкрепа на главния спонсор "Асарел-Медет" АД, както и на основните партньори ПОК "Съгласие" и Министерството на младежта и спорта, България и Панагюрище ще могат да приемат едно от най-елитните спортни състезания през 2021 г. А то ще бъде от новосформираната верига на Международната федерация по тенис на маса - WTT. Със създаването на сериите, световната централа ще се стреми към повишаване на нивото на организация, като това би спомогнало за привличането на по-класни играчи и генерирането на още по-голям интерес от страна на почитателите на тениса на маса.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини