Руски учени разшифроваха пълния геном на COVID-19



19-03-2020 18:21 | Tennis24.bg

Учени от Националния изследователски институт (НИИ) по грипа към Министерството на здравеопазването на Руската федерация успяха да разшифроват пълния геном на новия коронавирус. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването на Русия.

"Специалисти на Научноизследователския институт секвенираха от проба на пациент с COVID-19 пълния геном на коронавирус SARS-CoV-2 от Русия", се казва в съобщение на министерството.

Генетичният анализ е важен за разтълкуването на еволюцията на новия коронавирус,  което ще помогне при разработването на ваксини и лекарства. "Този коронавирус е нов за нас, така че е изключително важно да можем да определим пътя на неговото разпространение и навлизане в страната ни, промените му. Тази информация ще помогне за разработването на ваксини и антивирусни лекарства за лечение на коронавирус", цитира ТАСС съобщението на пресслужбата на министерството.

Министерството на здравеопазването отбеляза също, че данните са изпратени в международната база данни, използвана от Световната здравна организация и водещи световни изследователски групи за наблюдение на пандемията.

В Русия почина и първи пациент от новия коронавирус - 79-годишна жена, лекувана в московска болница. Националният оперативен щаб подчертава се, че пациентът е имала хронични заболявания.

Броят на случаите на коронавирусна инфекция в Русия се е увеличил с 52 за последното денонощие - до 199. Нови случаи са открити в 23 региона.

В Москва случаите на коронавирусна инфекция са 86, всичките 30 нови случая за последното денонощие са на хора, посетили европейски страни през последните две седмици. От 16 март Москва въведе безплатно посещение в училища и детски градини.

Карантина за всички, влезли в страната

Всички лица, влизащи в Русия, ще трябва да преминат двуседмична самоизолация, която започва от деня на пристигането. Решението е на главния санитарен инспектор на Руската федерация Анна Попова.

Изолацията ще е домашна, ако това не е възможно, гражданите ще бъдат настанени в специално подготвени помещения. Според решението местните власти са задължени да контролират спазването на карантината. Освен това, ако е необходимо, хората в изолация ще получават социална подкрепа.

Путин: Бъдете готови на всичко

Руският президент Владимир Путин призова в четвъртък, 19 март, руснаците да бъдат "подготвени за всяко развитие" във връзка с разпространението на коронавируса.

Губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев отчете пред президента, че в града сега 77 души са под наблюдение - поставени под домашна карантина, а осем души са в инфекциозна болница. "Засега няма потвърден нито един, но проверяваме за всеки случай", добави Развожаев.

"Трябва да сме подготвени за всяко развитие на събитията, така че правете всичко както трябва", отговори Путин.

Източник: dnes.dir.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини