Съвети за хигиена срещу коронавируса



18-03-2020 11:13 | Tennis24.bg

Борбата с коронавируса има три насоки. Едната са административните мерки, които взе навреме правителството.

Личната хигиена е вторият ключов момент в борбата за ограничаване на епидемията”, посочи в интервю по NOVA проф. Емил Воденичаров от катедра „Хигиена” в Медицинския университет в София.

„Коронавирусът се задържа във въздуха твърде кратко. Върху гладките повърхности, като стъкло, остава около 4-5 часа. Най-много се задържа по металните елементи – дръжки, парапети, входните врати са най-опасни”, подчерта проф. Воденичаров.

Вирусът прониква по по три пътя през лигавиците – очната, носоглътката и устата.

Главен виновник за пренасянето на това тежко заболяване са ръцете. Затова те трябва да се мият след събуждане, преди всяко хранене, преди взимане на лекарства, преди гримирането при жените, преди поставянето на контактни лещи. Също след дадени дейности, като ходене до тоалетната, изхвърляне на боклука, кихане, кашляне, издухване на носа.

Достатъчно е ръцете да се измиват със сапун. Еднакво е действието и на течния и на твърдия сапуни, дори и на калъпите, които правят по селата”, обяснява проф. Воденичаров.

Съвети

Храните - по възможност да се купуват предварително опаковани хранителни продукти.

Плодовете и зеленчуците – измиването да става обилно с вода, но не и с дезинфектанти.

Обувките – да се събуват още в началото на жилищното помещение. Коронавирусът, но и други микроби, като хепатит А, се задържат по уличните настилки.

Връхните дрехи, с които ходим навън - да се проветряват, слагат се на закачалка и се изнасят навън. Ултравиолетовите лъчи на слънцето имат дезинфекционно действие. Три часа са достатъчни дрехите да бъдат дезинфекцирани.

Ръкавиците – са за еднократна употреба. Те трябва да се махат по правилния начин – от китката, а не с издърпване на пръстите.

Телефонът – е най-мръсен. Учени, микробиолози от Аризона са установили, че там има 10 пъти повече микроорганизми, отколкото по тоалетните чинии. Това е един контейнер за зарази. Телефоните могат да се почистват с мокри кърпички или дори кърпичка, навлажнена с парфюм.

Дезинфекция в дома - при почистване вкъщи, при липса на дезинфектант може да се използва белина, разтворена във вода в съотношение 9 към 1, както и парочистачка. За да има даден разтвор дезинфектиращ ефект, концентрацията на спирт трябва да е над 60%. За дезинфекция специално на метални повърхности може да използва и течност за чистачки.

Източник: Новите родители

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини