Поглед назад: Надал триумфира в Индиън Уелс за първи път (видео)



17-03-2020 11:45 | Николай Драганов

Борбата с разпространението на опасния нов щам на коронавирус наложи безпрецедентни мерки в света на спорта, в това число и тениса. Всички турнири в следващите седмици са отменени, а в този период Tennis24.bg ще ви предложи поглед назад към някои от най-значимите мачове на Григор Димитров и топ звездите на тениса в турнирите, които трябваше да се проведат в съответната седмица. 


Рафаел Надал е носител на 19 титли от Големия шлем, общо 85 трофея и 35 от категория "Мастърс". Но през 2007-ма година той все още е далеч от тези цифри - спечелил е 17 трофея общо, от които 2 от Големия шлем ("Ролан Гарос" през 2005-та и 2006-та) и 6 от "Мастърс" турнири - от които само две на твърди кортове (Канада през 2005-та и Мадрид през същата година, който тогава се провежда в зала в края на сезона). 12 от 17-те му титли са на клей и в турнирите на твърди кортове той все още не е считан за големия фаворит. 


През първите два месеца на 2007-ма Рафа все още няма трофей. Той влиза в Индиън Уелс като №2 в схемата, а на старта на турнира големият фаворит и №1 в схемата Роджър Федерер преживява една от най-големите си и шокиращи загуби и до днес - поражение от "щастливия губещ" от Аржентина Гилермо Каняс с 5:7, 2:6. 


Към онзи момент Федерер е шампион в три поредни години в турнира, но е детрониран от играч, отпаднал в квалификациите. Нещо повече - Маестрото се намира в най-голямата победна серия в своята кариера, която датира още от началото на US Open - забележителните 41 победи, донесли му титлите в Ню Йорк, Токио, Мадрид, Базел, финалите на ATP в Китай, Australian Open и Дубай. 


Световният №60 към онзи момент момент Каняс обаче спира Федерер и това отваря пътя за нов шампион. Любопитна подробност е, че само седмица по-късно двамата отново ще се срещнат - този пъти в четвърти кръг в Маями, а Каняс отново ще победи суперзвездата на световния тенис. Аржентинецът е един от малкото играчи, които нямат отрицателен баланс срещу Федерер - 3:3 победи. 


В тази ситуация настъпва мигът на Рафаел Надал в Индиън Уелс. Рафа стига до трофея без загубен сет, като надиграва последователно Арно Клеман, Фернандо Вердаско, Хуан Карлос Фереро, Хуан Игнасо Чела и №3 в схемата Анди Родик по пътя до финалите.

 

В битката за титлата го очаква Новак Джокович. Към онзи момент Ноле е поставен под №12 в схемата и все още няма титла от "Мастърс" категория. Малко по-късно, на турнира в Маями, това ще се случи, но към онзи момент той разполага само с три трофея на по-малки турнири. 


Надал стига до крайния успех след 6:2, 7:5 в отделните части. Това означава трети трофей от "Мастърс" на твърди кортове за него и първи в Индиън Уелс. Тази надпревара не е от най-успешните за него, поне за измеренията, типични за Надал - тук той има досега "само" три трофея, като освен през въпросната 2007-ма, печели титлата и през 2009 и 2013-та година.

 

 

Този финал е едва вторият мач в грандиозното съперничество между Надал и Джокович, които днес имат 55 дуела помежду си, а Ноле води с 29:25. Двамата са се срещнали за първи път година по-рано на "Ролан Гарос", когато сърбинът се отказва при 4:6, 4:6. 

 

Джокович пък ще си отмъсти в Индиън Уелс точно година по-късно, когато на полуфиналите побеждава Надал за първи път, след това печели трофея за първи път, а днес държи повече отличия от Рафа в този турнир - пет. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини