Мъри: Полът на треньора не би трябвало да е важен



Мъри: Полът на треньора не би трябвало да е важен
Свързани турнири
Свързани играчи
Тагове
10-03-2020 08:46 | Николай Драганов

Бившият №1 в света и трикратен шампион от Големия шлем Анди Мъри заяви, че повече жени трябва да получат възможност да бъдат треньори. Британецът направи това по повод Международният ден на жената - 8 март. Дълги години Мъри работеше със своята майка, а след това с французойката Амели Моресмо.


„Когато с брат ми Джейми и аз растяхме, живеехме много близо до местните тенис кортове в Дънблан. Като се има предвид, че майка ни играеше тенис и беше треньор, беше почти неизбежно и ние да започнем. Майка ми има огромна енергия, тя е работохолик от край време, често става в 4 ч. сутринта, за да започне деня си. Тя е пример за подражание за мен чрез своята решителност, работна етика и стремеж да прави какво иска да прави. Дори сега тя все още пътува навсякъде и преподава на корта, опитвайки се да запали към тениса повече хора и да даде възможност на децата, момичетата и жените треньори. От малък работя с не, а лед това имам опит и с други жени треньори. Но когато станах професионалист, забелязах, че по принцип всеки играч от мъжки пол има мъжки треньор и в повечето случаи мъжки отбор", пише Мъри в колонка за издание на Международния олимпийски комитет.


Британецът, който в момента се стреми да се завърне отново на корта, говори за наемането на Моресмо и реакцията на решението му. „Когато избирах нов треньор през 2014 г., исках да работя с бивш играч. Чувствах, че такъв може да ми помоге много с психологическата страна и с разбирането на напрежението от участието и спечелването на големи състезания. Както и аз, Амели Моресмо се бореше с нервите и беше преодоляла този проблем по пътя към спечелването на големи събития и усещах, че тя би ме разбрала в това отношение. Реакцията на назначаването на Амели за мой треньор, дори от близки до мен хора, ме накара да разбера, че има проблем. Причината да се съмняват в нея беше изцяло въз основа на нейния пол; не беше заради способностите ѝ или това, което е постигнала в кариерата си. С Амели се справихме добре и стигнах до финали от Големия шлем, но много хора видяха периода, когато работихме заедно, като провал, защото не спечелих титла от Големия шлем. Хората обвиняваха нея за това, но това не беше така при другите ми треньори - проблемът бях аз и си получавах критиката. С Амели за треньор въпросите, които иначе бих получавал, ги нямаше и ме питаха за нашите отношения. Никога в друг период на кариерата си не е било така", обясни той.


И продължава:  „Най-добрите треньори би трябвало да са най-добрите хора и по време на Олимпийските игри няма как жените да представляват само 11 на сто от най-добрите треньори - тук трябва да се работи повече. Когато става въпрос за мислене, умения и интелигентност, няма причина една жена да не е толкова добра като мъжа и да се надяваме, че нещата ще се променят, когато на жените се предоставят повече възможности. Интересното е, че прочетох, че в Токио ще има най-голям брой жени състезателки (48,8 на сто), така че се постига напредък. От всички големи спортове тенисът прави най-много по отношение на равните парични награди за мъже и жени, които се състезават на едни и същи събития. Но е интересно, че вместо това да се почита и да се гордеем, то често се поставя под съмнение. Олимпийските игри също играят важна роля за насърчаване на равенството между половете. Хората обичат да гледат Олимпиадата, защото виждат най-добрите спортисти - мъже и жени. Те се забавляват от комбинацията от спортисти и това е една от причините това да е най-успешното спортно събитие. Когато за първи път се състезавах на Олимпийски игри в Пекин през 2008 г., останах да гледам смесени двойки по бадминтон и ужасно ми хареса. По същия начин хората обичат да гледат смесени двойки в тениса; повече спортове трябва да погледнат към формати и да помислят какво могат да направят и какво могат да искат феновете", завърши той.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини