Влиянието на коронавируса върху ранглистата след Индиън Уелс - Тийм е най-засегнат



09-03-2020 16:19 | Станко Димов

Първият за сезона турнир от Мастърс 1000 сериите беше отложен поради съобразения за сигурност заради разпространението на коронавирус. Това означава, че всички играчи ще загубят точките, които са натрупали от надпреварата миналата година. Как ще се отрази това на ранглистата?

Световният №1 Новак Джокович отпадна рано в надпреварата миналия сезон и ще загуби само 45 точки. Сърбинът си гарантира оставане на върха на класацията поне още 3 седмици, което означава, че общият му брой като №1 ще набъбне на 284 седмици.

Отлагането на турнира обаче е лоша новина за Джокович, който имаше отлична възможност да натрупа сериозна преднина пред Рафаел Надал, добавяйки 955 точки при триумф в Индиън Уелс. А подобен сценарий не изглеждаше никак невъзможен, предвид фамозното представяне на Ноле от началото на сезона и серията му от 21 последователни победи (включва края на миналия сезон).

Световният №2 Рафаел Надал е полуфиналист в турнира от миналата година и ще загуби 360 точки, което допълнително ще увеличи разликата с Джокович. Надал обаче няма да загуби мястото си в ранглистата. Той имаше възможността да атакува лидерската позиция в Индиън Уелс, но за тази цел трябваше да спечели турнира, а Джокович да отпадне преди полуфиналите.

Най-малко засегнат от отмяната на турнира ще бъде Роджър Федерер. Носителят на 20 титли от Големия шлем се подложи на операция на коляното и отдавна беше обявил, че ще пропусне турнира. Федерер ще загуби 600-те точки, които спечели с достигането си до финала в Индиън Уелс миналия сезон. Маестрото ще запази 4-ото си място в класирането.

Най-засегнат се очертава да бъде шампионът от миналата година Доминик Тийм.

Австриецът ще загуби 1000 точки без да има възможност да ги защитава. Въпреки това Тийм ще запази третото си място, но дистанцията с Федерер ще се скъси от 415 до само 15 точки.

Изненадващо или не, след отнемането на точките от Индиън Уелс в Топ 10 при мъжете няма да има нито една промяна.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини