Щастлив губещ на финал в Буенос Айрес



16-02-2020 10:56 | Николай Драганов

Световният №145 Педро Соуса от Португалия ще спори за титлата в турнира от сериите ATP 250 в Буенос Айрес. 31-годишният Соуса влезе в основната схема като "щастлив губещ", след като отпадна в последния квалификационен кръг, но късно отказване му даде нов шанс. 


Португалецът се възползва и успя да постигне три победи в основната схема - над местния представил Факундо Диаз Акоста, над Джоузеф Ковалик и над Тиаго Монтейро, за да стигне до полуфиналите. Там Соуса трябваше да играе с поставеният под №1 в схемата и любимец на домакините Диего Шварцман.


Контузия в левия крак обаче принуди Шварцман да се откаже още преди началото на двубоя, която прати без игра Соуса на първи финал в ATP в неговата кариера. Рекордът на португалеца е №99 в света, като до началото на седмицата той никога не беше достигал дори четвъртфинал в тура. 


"Никога не съм получавал толкова много съобщения. Беше 3 или 4 часа посред нощ в родината ми, когато играх на четвъртфиналите, така че беше невероятно да видя толкова много любов от моето семейство и приятели, както и от други хора в Португалия", разказа Соуса. 


Педро Соуса става едва третият португалец в историята, който достига до финал в ATP тура. Единственият шампион е Жоао Соуаса. Ако успее да вдигне трофея Педро Соуса ще се превърне в 10-тия щастлив губещ, който прави това. 


Негов съперник на финала ще бъде осмият поставен в схемата Каспър Рууд от Норвегия. 21-годишният тенисист, който е считан за един от големите таланти, стигна до труден успех срещу представителя на домакините Хуан Игнасио Лондеро - в отделните части 4:6, 7:5, 6:1.


Така от двама аржентинци, които се очертаваха като финалисти у дома, феновете в Буенос Айрес ще трябва да преглътнат, че няма да гледат на финал нито един свой сънародник. Последният тенисист от Аржентина, който спечели трофея в столицата на родината си, беше Давид Налбандян през далечната вече 2008-ма година. 


Рууд също ще търси първа титла в своята кариера, но за него това ще бъде втори финал. През миналата година той загуби мача за титлата срещу Кристиан Гарин в Хюстън - именно отказването на Гарин в Буенос Айрес пък стана причина Педро Соуса да влезе в основната схема.

 

В момента норвежецът се намира на рекордната за себе си позиция под №45 в света, а от началото на сезона записа първи две победи над играчи от Топ 20 - Джон Иснър и Фабио Фонини. Каквото и да стане на финала, той ще пробие в Топ 40 в понеделник.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини