Оже-Алиасим: Пианистът от Того, който чупи рекорди в мъжкия тенис



12-02-2020 12:34 | Tennis24.bg

Днешният съперник на Григор Димитров на тенис турнира в Ротердам Феликс Оже-Алиасим е смятан за един от най-талантливите тийнейджъри и вече подобри някои рекорди в мъжкия тенис.

Канадецът и българинът имат сходни кариери като юноши. Димитров спечели титлите от Уимбълдън и Откритото първенство на САЩ през 2008 г., а Оже-Алиасим триумфира на единично на US Open през 2016-а, а година по-рано спечели трофея на двойки в Ню Йорк заедно с Денис Шаповалов. Григор оглави световната ранглиста до 18 години за кратко, а Феликс достигна до второто място.

Двамата се срещнаха миналата година на трева на турнира в „Куинс клъб“ в Лондон, където Оже-Алиасим победи с 6:4, 6:4. Както призна тенисистът от Монреал вчера пред БНР, този успех не му дава никакво предимство, защото сега ще срещне един Григор Димитров с различно самочувствие и по-агресивна игра. Мачът днес ще започне не преди 22:00 часа на централния корт в зала "Ахой".

Феликс е роден на 8 август 2000 година. Баща му Сам Алиасим е от Того и пристига във френската част на Канада като треньор по тенис. Там се запознава с учителката Мари Оже, с която скоро се женят. Двамата имат и дъщеря Малика, която също е тенисистка. Малкият Оже-Алиасим хваща ракетата за първи път на четири години в Квебек, където се мести семейството.

При подрастващите той беше приятел с Адриан Андреев, с когото дори тренираха заедно по турнири. А по пътя към титлата на големия турнир „Еди Хер“ през 2015 г. спаси мачбол в третия кръг, преди да отстрани Александър Лазаров след 2:6, 7:6, 7:6.

След успешната кариера при юношите Оже-Алиасим връхлетя като буря и при мъжете. Може би се вдъхнови и от факта, че идолът му Роджър Федерер (родени са на една дата) го покани да тренират заедно в Дубай през 2017-а.

Феликс стана първият тенисист, роден през 2000 г., който влезе в ранглистата при мъжете, при това още на 14. На 27 май миналата година той стана най-младият играч в Топ 25 на световната ранглиста след Лейтън Хюит през 1999-а. С достигането си до финала на турнира в Рио де Жанейро през 2019 г. канадецът се превърна в най-младия тенисист, стигнал до мача за титлата в историята на АТР 500 турнири. Феликс игра и загуби и финалите в Лион и Щутгарт миналия сезон и така изравни постижение на Рафаел Надал от 2004-2005 година за най-млад състезател с три финала в АТР Tour. В ранглистата стигна до №17, а в момента е 21-и.

Тази година канадецът не започна много убедително, но обясни, че една от причините е смяната на ракетата, към която все още привиква. Оже-Алиасим си е поставил за цел през 2020 година да спечели първата си титла при мъжете и е убеден, че е въпрос на време да го постигне.

Като малък Феликс свири на пиано и се справя доста добре. Както сам признава, ако не беше станал тенисист, с удоволствие би се занимавал с изкуство. 193-сантиметровият тийнейджър впечатли колегите си миналата година на партито на играчите на турнира в Монте Карло, където и живее, като изнесе клавирен рецитал.

Скоро ще разберем ще успее ли Григор Димитров да разстрои пианото на Феликс Оже-Алиасим, или младият канадец ще изсвири нещо впечатляващо.

Автор: Любомир Тодоров, БНР

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини