Муратоглу приветства експеримента с коучинга



07-02-2020 10:10 | Николай Драганов

Треньорът на Серина Уилямс и един от най-известните наставници и собственици на тенис академии Патрик Муратоглу приветства решението на WTA да позволи треньорските наставления в някои надпревари от календара. 


Отпадането на забраната за т.нар. "коучинг" ще бъде валидна за надпреварите в Дубай и в Унгария през февруари от календара на женската тенис асоциация, но остава в сила за всички турнири от категория Premier и International през 2020-та година. Засега няма планове правилото да бъде променяно и за турнирите от Големия шлем.


През януари WTA обяви в официално изявление: "По време на новия пробен период треньорите ще могат да дават наставления от трибуните без играчите им да бъда санкционирани. Разменени раплики, окуражителни слова или сигнали с ръце от трибуните ще бъдат позволени в този период". 


Муратоглу и Уилямс се забъркаха в градиозен скандал именно заради коучинг на финала на US Open през 2018-та година, когато треньорът даде наставления на своята състезателка в мача срещу Наоми Осака, а съдията санкционира това според правилата, което изкара извън равновесие Уилямс и донякъде стана причина за нейната загуба. 


До последно Серина отричаше да е чула въпросните наставления, макар Муратоглу да призна за тях, което стана причина за сериозни дебати дали играчите трябва да носят вина и дали изобщо правилото трябва да продължи да съществува в този вид. 


"Треньорството е моят живот, моята работа, моята страст. Единственото, което ме движи, е да помагам на своите играчи да печеля повече, да се изкачват в ранглистата, да се подобряват. Аз съм голям адвокат на разрешаването на коучинг на корта и вярвам, че това ще допринесе за повече шоу за зрителите и ще помогне и на хората пред телевизорите да разберат по-добре нашия спорт и да се запознаят по-добре с личността на играчите", коментира Муратоглу.


"Обичам и уважавам тредициите на тениса, но също така искам нашият спорт да влезе в модерната ера, както са го направили повече спортове. Тенисът е единственият спорт, който не окуражава треньорството. Време е за модерност", добави той. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини