Джокович: Трябва да се обмисли отлагане на Australian Open



05-01-2020 12:13 | Николай Драганов

Носителят на 7 титли от Откритото първенство на Австралия и общо 16 от Големия шлем Новак Джокович призова да се обмисли отлагане на тазгодишното издание на турнира в Мелбърн заради огромните пожари в страната. 


Сърбинът е също така председател на Съвета на играчите в ATP, като според него условията в Австралия са опасни за играчите. Макар огънят засега да е далеч от кортовете, пожарите влошават много сериозно въздуха в градовете.


Джокович коментира, че Съветът на играчите на ATP ще се събере преди първия за годината турнир от Големия шлем, за да обсъди ситуацият, но призна, че вариант с отлагане на турнира трябва да бъде обсъден. 


"Трябва да се обмисли поради екстремните климатични условия. Вероятно ще бъде срез последните опции. Но ако става дума за условия, които застрашават здравето на играчите, трябва да помислиш върху такъв вариант", коментира Джокович, цитиран от "Гардиън", след победата си над Кевин Андерсън за ATP Cup. Сърбия играе своите мачове в Бризбън.


Ноле коментира още, че екипът му поддържа активен контакт с президента на австралийската тенис федерация Крейг Тили, като се следи ситуацията с въздуха не само в Мелбърн, но и в Сидни, където трябва да се играят финалите на ATP Cup.


"Ако нещата продължат да се развиват по същия начин и качеството на въздуха се влоши в Сидни, мисля че австралийската тенис федерация ще бъде принудена да създаде някои правила относно този проблем. Тежко е за тях, защото програмата трябва да бъде уважавана, Australian Open има своя график и много неща са намесени. Но грижата за здравето е най-важната", добави Ноле.


Сърбинът призна, че е изпадал в положение да играе при влошено качество на въздуха на турнири в Китай, но призна, че пожарите в Австралия са създали безпрецедентна ситуация. "В Китай условията с качеството на въздуха са тежки, но това тук е нещо съвсем различно - никога досега не съм имал подобен опит", призна Джокович.


"Ще видим. Надявам се да се разсее, но ако нещата останат в този вид, ще имаме заседание на Съвета на играчите до седмица или 10 дни и ще обсъдим проблема", добави той.


Вицепрезидентът на Съвета на играчите Кевин Андерсън сподели притесненията на Джокович. "На първо и най-важно място искам да кажа, че е изключително тъжно да наблюдавам всичко, което се случва, да гледам всички тези огромни пожари. На второ място е въпросът с качеството на въздуха и нашата възможност да играем. Но е опасно, проблемно е. Да се надяваме, че няма да се наложи, но ако ситуацията не се промени, трябва да си поговорим за този проблем и дали е опасно да играем", коментира Андерсън.


Коментарите на звездите на тениса идват в момента на засилени критики към австралийските и световни лидери, че подценяват сериозността на кризата. През миналия януари в Амазония изгоряха 906 000 хектара гори, а 2,6 милиона хектара бяха опожарени в Сибирските степи. От началото на пожарите в Австралия без август миналата година пламъците са обхванали над 5 милиона хектара гори. На територията на страната са регистрирани редица температурни рекорди и нетипична липса на валежи. Счита се, че пожарите до този момент са убили над 500 милиона гръбначни животни в Австралия. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини