Надал респектиран от Джокович, очаква убийствена конкуренция в Мадрид



03-05-2011 11:08 | Станко Димов

Световният номер 1 Рафаел Надал е готов за сериозните битки, които му предстоят в близките две седмици на турнирите в Мадрид и Рим. В тези надпревари, както и разбира се на „Ролан Гарос”, испанецът е шампион и има да защитава куп точки. Надал призна, че предвид сериозната конкуренция няма как да не е притеснен преди защитата на титлата си в Мадрид, където червената настилка е може би най-неудобната за стила му.


„Първите кръгове винаги са много трудно. Бих казал дори по-трудни от мачове от Големия шлем, защото тук трябва да играеш на върха на възможностите си още от първия мач”, сподели Матадора на пресконференция преди началото на турнира.


„Разбира се, че е много трудно в този период, защото предстои и турнирът в Рим. От тук до Рим или обратното – няма значение и в двата случая е трудно, най-вече защото условията са доста различни. А разликата я прави надморската височина в Мадрид. В Рим няма такъв проблем”, каза още Надал.


За последните си 117 мача на клей Рафаел Надал има само 2 загуби. Първата от тях дойде именно в Мадрид и бе нанесена от Роджър Федерер. Двамата могат да се срещнат в турнира на фаза полуфинал, но Рафа сподели, че не мисли за евентуален техен сблъсък.


„Сега мисля за първия кръг, в момента той е най-важен за мен. По-късно ще говорим за жребия”, увери Рафа.


За да стигне до полуфинал обаче испанецът ще трябва доста да се потруди, тъй като на пътя му ще се изправят няколко много опасни съперници. Още в първия си мач Рафа ще излезе срещу Маркос Багдатис, а в трети кръг го очаква Хуан Мартин Дел Потро, който дойде в Мадрид с титлата от турнира в Ещорил.


„Имам труден жребий. Най-добрите играчи в света са тук и ще трябва да играя най-добрия си тенис още от първия ден. Това е жребият, няма как да се искаме лесни мачове”, коментира световният номер 1.


„Разбира се, че е приятно да играеш пред родна публика, където всички викат за теб и те подкрепят. За мен е истинско удоволствие да играе пред моите сънародници”.
Водачът в схемата обаче не е единственият, чийто изяви се следят изкъсо.

 

Световният номер 2 Новак Джокович също е в Мадрид и ще участва в турнира. Както е известно Ноле няма загуба от началото на сезона, а убийствената му форма му донесе титлите от Australian Open, Дубай, Маями, Индиън Уелс и Белград.


„Моите поздравления към Джокович. Неговото постижение е неописуемо. Всички знаем какъв потенциал има”, сподели Надал.


Любопитен факт е, че испанецът няма загуба от Джокович на клей – 9:0. Двамата се срещнаха в Мадрид преди две години, когато след паметен мач Рафа се наложи с 3:6, 7:6, 7:6 след 4 часа игра. Световният номер 1 подчерта прогреса, който Джокович регистрира в последните няколко месеца.


„Сега той се движи по-добре и според мен е с една идея по-агресивен. Не мога да кажа дали това е добре или не, но до момента му върши чудесна работа”.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини