Сьодерлинг: Купа Дейвис имаше нужда от промяна, а тенисът от по-дълга пауза



11-12-2019 16:26 | Станко Димов

Бившият шведски тенисист Робин Сьодерлинг изрази мнение, че промените във формата на Купа „Дейвис“ са били твърде драматични. Сьодерлинг, който ще остане в историята като първият тенисист, побеждавал Рафаел Надал на „Ролан Гарос“ изрази мнение, че отборната надпревара не трябва да се провежда всяка година. Шведът говори и за твърде кратката пауза между сезоните в тура и даде интересно предложение, което, според него, ще вдигне допълнително зрителския интерес.

„От години насам повтарям, че в Купа „Дейвис“ са необходими промени, но не чак толкова драстични. Мисля си за нещо друго – да имаме турнир на всеки 4 години, както е световното първенство по футбол. Когато започнах да играя за Швеция в Купа „Дейвис“ беше впечатляващо, имаше много хора по кортовете. Но сега не е така, хората загубиха интерес, защото има толкова много срещи“, коментира Сьодерлинг.

„Не мисля, че новият формат на турнира е правилният. Беше ясно, че са необходими промени, защото старият формат просто не работеше. Но не беше това начинът. В момента имаме Купа „Дейвис“, АТП Къп, Лейвър Къп, всеки един от които е отборен турнир. Те (ръководителите на АТП и ITF) просто трябва да седнат на една маса и да решат какво ще правят“, добави бившият №4 в света Сьодерлинг.

Шведът също така призовава за по-дълга пауза след края на сезона и време за възстановяване.

„Ако погледнете другите спортове, те всички имат почивка след края на сезона, в която успяват да се възстановят и подготвят за новия сезон. В тениса не е така и затова ставаме свидетели на толкова много контузии. Топ играчите имат възможността да играят само в подбрани турнири, но тези с по-нисък ранкинг трябва да са на корта всяка седмица. За Роджър, Рафа и Новак няма проблем – те участва директно в основната схема на турнирите от Големия шлем и знаят, че ще се представят добре. Но момчетата с по-нисък ранкинг нямат тази привилегия, те знаят, че трябва да играят всяка седмица, за да запазят мястото си. Личното ми мнение, че ако паузата между сезоните е по-голяма, интересът към тениса ще нарасне още. Мисля, че в такава ситуация нивото на игра по време на сезона също ще бъде по-високо“.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини