Зала Берси не е любимата арена на Григор Димитров



29-10-2019 12:41 | Николай Драганов

Григор Димитров ще участва в последния си турнир през 2019-та година през настоящата седмица - "Мастърс" надпреварата в Париж, която се провежда в зала "Берси", кръстена на едноименния квартал на френската столица, в който се намира. 


Съперник на Димитров в първи кръг ще бъде местния представител Юго Юмбер, който получи уайлдкард от домакините. Юмбер е на 21 години и в момента се намира под №56 в света, като това ще бъде първи мач между него и Григор.


Юмбер участва в Париж за пръви път през 2017-та година, когато постига една победа в квалификациите над №73 в света тогава Томас Фабиано, докато французинът е №404. След това обаче губи от Жоао Соуса и не влиза в основната схема. Второто и засега последно участие на Юмбер в "Берси" е през миналата година, когато като №99 в света загуби от сънародника си Адриан Манарино в първи кръг, след като отново играеше с покана от организаторите.


Григор Димитров има далеч по-голям опит в зала "Берси" в Париж, но статистиката му говори, че тази надпревара определено не е сред най-успешните в неговата кариера.


Българинът има 9 победи и 7 загуби на "Мастърс" турнира в Париж, като никога досега не е прескачал трети кръг. 


Единственият случай, в който Гришо има три поредни успеха в тази надпревара, е при първото му участие през 2012-та година, когато обаче започва от квалификациите, където записва победи, постига още едва в първи кръг, но губи във втори от тогавашния №10 Хуан Монако.


Година по-късно са победени Михаел Льодра и Фабио Фонини, но световният №5 Хуан Мартин дел Потро го спира в трети кръг.
През 2014-та Димитров е №11 в света и започва директно от втори кръг, където побеждава Пабло Куевас, но е спрян от световния №8 Анди Мъри в трети кръг.


През следващата 2015-та отново световният №8 побеждава Димитров в трети кръг - този път това е Давид Ферер, но преди това българинът е записал победи над Пабло Кареньо Буста и №11 в света Марин Чилич.


През 2016-та Григор отново постигна една победа - във втори кръг над Маркос Багдатис, който не успява да доиграе мача. В трети кръг Димитров успява да вземе първия сет на световния №1 в онзи момент Новак Джокович, но сърбинът обръща и печели мача. 
Отново в трети кръг приключи участието на Димитров през 2017-та година и отново това се случи след една победа във втори кръг - над Ришар Гаске. Този път в трети кръг той отстъпва на №14 Джон Иснър.


Представител на Топ 10 спря Григор и при последното му засега участие - през миналата година, когато отново започва от втори кръг, там победи №25 Роберто Баутиста Агут, но Марин Чилич се оказа непреодолимо препятствие в трети кръг. 


През тази година в Париж българинът ще се опита да подобри най-доброто си постижение и най-после да прескочи трети кръг, ако искаш да завърши сезона с положителен баланс между победи и загуби. В момента той има 18 успеха и 20 поражения, което означава, че ще се нуждае от три победи, за да се случи това. 


Подобен сценарий обаче минава първо през победа над Юмбер, след това над 12-тия в схемата Давид Гофен, а след това евентуално и над Милош Раонич или петия поставен Доминик Тийм. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини