Шампионката Андрееску: Не чувах дори мислите си, стараех се просто да дишам



08-09-2019 09:39 | Николай Драганов

19-годишната канадка от румънски произход Бианка Андрееску поднесе поредната сензация в женския тенис в последните години, като успя да надиграе идолът на домакините Серина Уилямс на финала на Откритото първенство на САЩ. Година по-рано, Уилямс загуби финала от друга млада и неочаквана състезателка - Наоми Осака. Откакто спечели своята 23-та титла от Големия шлем, Серина вече изгуби четири финала в опит да изравни вечния рекорд на Маргарет Корт от 24 трофея.


Андрееску стана първата канадка, която печели титла от Големия шлем в Откритата ера. При това го стори в дебюта си на US Open и при общо едва четвъртото си участие в основната схема на някой от четирите турнира. 


"Преди мача си мислех много неща, повече от преди всеки друг мач. На финал съм, ще играя със Серина Уилямс. Просто се опитах да дишам дълбоко от момента, в който се събудих, до самия мач. Опитах се да правя това и по време на целия мач, просто да контролирам нервите си. Не беше никак лесно, но мисля, че правя това добре през цялата година", каза канадката, която има и румънско гражданство.


Драмата беше пълна във втория сет, когато Андрееску водеше първо с 2:0 с пробив, а след това с 5:1, но с бурната подкрепа и на публиката, Серина успя да изравни до 5:5, само за да изгуби следващите два гейма от младата Бианка, която намери начин да опази спокойствието си въпреки загубата на подобна преднина.

 


"Имах съмнения, понеже съм я виждала да обръща сетове от 0:5, 1:5, 2:5... Просто си казах, че трябва да се придържам към своята тактика. Тя започна да играе много по-добре. Трибуните също много и помогнаха. Аз се опитах да блокирам шума. Честно казано, трудно чувах дори собствените си мисли. Беше наистина много, много шумно. Но това е, което прави този турнир толкова специален. Не беше лесно, определено, особено когато тя започна да се завръща във втория сет. Беше очаквано, тя е шампион. Това правят шампионите. Правила го е много пъти през своята кариера", коментира Андрееску.


"Просто се опитах да остана максимално солидна. Трудно е да игнорираш всичко, но мисля, че в това отношение се справих добре", добави канадката, чиито румънски родители я раждат в Канада 9 месеца, след като Серина Уилямс вече е спечелила първата си титла от Големия шлем - през 1999-та година на US Open.


Освен че става първата представителка на Канада с титла от Шлема, в понеделник тя ще изравни и най-доброто класиране за канадка в ранглистата - №5. Трофеят е трети за нея през сезона след тези в Индиън Уелс и Торонто - други два от най-престижните турнири в WTA тура. 


"За мен е цел да вдъхновявам хората, особено канадските спортисти. Да се надяваме, че тази победа ще помогне това да се случи. Не само този трофей, но всичко сторено през годината. То се дължи и на работата на други канадски атлети, които са начертали пътя за мен. Да се надяваме, че аз ще сторя същото за други", каза още младата Андрееску.


"Никога не съм си мислела да бъде известна. Целта ми е била просто да спечеля колкото е възможно повече титли от Големия шлем, да бъде №1, но идеята за известността не е била в ума ми. Не се оплаквам. Беше невероятен сезон и определено ще мога да свикна с това усещане", добави тя. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини