Парите говорят: Федерер е безапелационен №1



27-08-2019 14:49 | Станко Димов

Роджър Федерер, Новак Джокович и Рафаел Надал започнаха участието си на US Open в ролята на големите фаворити за спечелването на титлата, както и рекордния шампионски чек от $3.85 млн., който ще получи шампионът в Ню Йорк. Голямата тройка са добър залог, предвид факта, че те спечелиха 53 от последните 63 турнира от Големия шлем (от 2004 г. насам), в това число и последните 11 надпревари.
 
Доминацията на корта донесе на тримата общо $373 млн. от наградни фондове и ги изстреля на светлинни години пред своите връстници. Но парите извън корта са още по-сладки за Федерер, Джокович и Надал, в размер на умопомрачителните $1.2 млр., осигурени от техните спонсорски договори.

За 14-та последователна година Роджър Федерер е най-високоплатеният тенисист. Швейцарецът е заработил $93.4 млн. в последните 12 месеца, считано до 1-ви юни. Сумата е рекордна за тенисист.

Спонсорското портфолио на Федерер е несравнимо в спорта, като дузина партньори са му платили повече от $60 млн. в рамките на една година, което го изстрелва по-напред от други глобални спортни звезди като Тайгър Уудс, Леброн Джеймс и Кристиано Роналдо.

В продължение на 15 години Федерер е сред доминиращите тенисисти, а неговата популярност по света е несравнима, което накланя везните в негова полза от маркетингова гледна точка.

Швейцарецът наскоро навърши 38 години, но това не беше проблем преди година да подпише контракт за $300 млн. с японската марка Uniqlo, с които Маестрото ще си партнира и след като окачи ракетата за тенис. След две десетилетия с Nike, Федерер подписа 10-годишен договор с Uniqlo. Очаква се в близките месеци Федерер да придобие права и върху инициалите RF, които останаха притежание на Nike след раздялата.

След две години извън светлините на прожекторите, Новак Джокович се завърна с гръм и трясък на голямата сцена и спечели 4 от последните 5 турнира от Големия шлем. Успехите помогнаха на Джокович да заработи малко над $50 млн. за последната година, в това число $20 млн. от наградни фондове. Останалите приходи на Ноле са осигурени от мащабни контракти с Lacoste, Head, Asics, Seiko, NetJets и Ultimate Software. Сърбинът е вторият най-високоплатен тенисист на планетата.

Топ 5 на класацията се допълва от Кей Нишикори ($37.3 млн.), Рафаел Надал ($35 млн.) и Серина Уилямс ($29.2 млн.).

Тенисът е единственият мащабен спорт, в който наградните фондове при мъжете и жените са едни и същи. Първият турнир, който изравни надградните фондове беше US Open. Впоследствие примерът на американците беше последван и от ръководителите на останалите три надпревари от Шлема.

И докато Уилямс беше единствената жена, която попадна в класацията на Forbes за 100-те най-добре платени спортисти тази година, класацията при Топ 10 на тенисистите балансът между мъже и жени е равен – по пет. Топ 10 при тенисистите са спечелили общо $312 млн. за година, което е с 23% в повече от предходните 12 месеца. Ето и самата класация:

10. Слоун Стивънс
Общо спечени: $9.6 млн.
От наградни фондове: $4.1 млн.

9. Симона Халеп
Общо спечени: $10.2 млн.
От наградни фондове: $6.2 млн.

8. Ангелик Кербер
Общо спечени: $11.3 млн.
От наградни фондове:$5.3 млн.

7. Александър Зверев
Общо спечени: $11.8 млн.
От наградни фондове:$6.3 млн.

6. Наоми Осака
Общо спечени: $24.3 млн.
От наградни фондове: $8.3 млн.

5. Серина Уилямс
Общо спечени: $29.2 млн.
От наградни фондове: $4.2 млн.

4. Рафаел Надал
Общо спечени: $35 млн.
От наградни фондове: $9 млн.

3. Кей Нишикори
Общо спечени: $37.3 млн.
От наградни фондове: $4.3 млн.

2. Новак Джокович
Общо спечени: $50.6 млн.
От наградни фондове:$20.6 млн.

1. Роджър Федерер
Общо спечени: $93.4 млн.
От наградни фондове: $7.4 млн.

Източник: Forbes.com

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини