Григор срещу италианци - 13:2



23-08-2019 09:47 | Николай Драганов

Григор Димитров ще има италиански съперник в първи кръг на последния за годината турнир от Големия шлем - US Open. Това ще бъде 35-годишният Андреас Сепи, който в момента е под №77 в света, което го прави пета ракета на Италия. Най-високата позиция в ранглистата, до която е достигал, е №18, като е спечелил 3 титли. 


Сблъсъкът ще бъде първи между Димитров и Сепи, но четвърти за българина срещу представители на Италия през годината и общо №16 срещу италианци в кариерата му. В тази статистика Димитров води убедително - 13:2 до този момент срещу тенисисти от Италия.


Матео Виола, Симоне Болели, Филипо Воландри, Фабио Фонини, Паоли Лоренци, Томас Фабиано и Матео Беретени - това италианците, срещу които Димитров се е изправял в кариерата си, като единствено първата ракета на страната в момента Фабио Фонини е успявал да го победи на два пъти. 


През този сезон българинът се срещна на два пъти с Томас Фабиано - на Australian Open в трети кръг и във втория квалификационен двубой в Женева, като и в двата случая Димитров не загуби сет. Другият му мач срещу италиански съперник беше в Монте Карло - чиста победа срещу Матео Беретини в първи кръг.


Първият му сблъсък с италианец датира от 2011-та година, когато в първи квалификационен кръг на Australian open е победен Матео Виола с 6:1, 6:1. 


Загубите са 2 в 15 мача и са срещу Фабио Фонини, съответно през 2013-та година на твърдите кортове в Сидни и през 2015-та на клея в Рим. Григор все пак има положителна статистика и конретно срещу Фонини - 4:2. 


Що се отнася до сблъсъци в първи кръг в основната схема в турнири от Големия шлем срещу италианци, какъвто ще бъде случаят в Ню Йорк, това ще се случи за трети път. През 2016-та в първи кръг на Australian Open Димитров печели в три сета срещу Паоло Лоренци, а през 2013-та на старта на Уимбълдън е победен Симоне Болели, отново без загубен сет за Григор. 

 

Към настоящия момент Италия разполага с цели 7 тенисисти в Топ 100, още 9 в топ 200 и други близо 60 играчи в Топ 1000. За сравнение, Григор Димитров е единственият българин в Топ 200, а общо в топ 1000 страната ни разполага със 7 играчи.  

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини