Гулбис смятал да прекрати кариерата си



22-04-2011 13:49 | Николай Драгиев

Най-талантливият латвийски тенисист Ърнест Гулбис призна, че в началото на 2011 година е мислил да се откаже от тениса. Все пак той е отхвърлил тази идея, тъй като играта все още му доставя удоволствие.

 

Гулбис обаче допълва, че за него е невъзможно да мисли единствено за тенис. 

Преди около година Гулбис регистрира най-силното си представяне, след като на турнира "Мастърс 1000" в Рим достигна полуфинал, побеждавайки по пътя си Роджър Федерер. В спора за място на финал той загуби в драматичен трисетов двубой от Рафаел Надал.

 

Ърнест обаче не е съкрушен от поражението в съботната вечер. Той хваща самолета за Рига и първата му работа с неговите приятели е да се отправи към нощните заведения. "Пристигнахме в един през нощта и директно се отправихме в нощен клуб. Не помня до колко часа останах. Срещнах други приятели и ги заведох вкъщи," обяснява той пред вестник "Индипендънт".

 

Равностойният мач с Надал би накарал повечето играчи да работят по-усилено и с повече мотивация. Но това не важи за Ърнест. След поражението от Рафа Гулбис е прекарал "най-хубавата седмица в живота си в Латвия", в която тенисът е бил последното нещо, което е правил.

 

Гулбис признава, че причината да е №31, а не в топ 10 е в липсата на мотивация да тренира всеки ден на високо ниво. "Аз съм човек, който непрекъснато има върхове и падения. Не мога да поддържам едно ниво. Ако побеждавам, увереността ми е голяма. Ако играя лошо, е голям проблем отново да започна да побеждавам."

 

Самият той е кръстен на писателя Ърнест Хемингуей от неговите родители, които обожават четенето. "Моите родители четат като луди. Баща ми има собствена библиотека и събира различни книги. Майка ми също. Те много харесват Хемингуей и са ме кръстили на него."

 

Като юноша Гулбис е посещавал академията на Ники Пилич в Мюнхен, след като майка му я открива в Google. Там той се сприятелява с Новак Джокович. Освен това се разбира прекрасно с друга "луда глава" - Марат Сафин, с който е приятел и до ден-днешен.

 

Попитан дали Сафин му е показвал как се чупи ракета, Гулбис споделя: "Аз всъщност съм доста добър в това."

 

Оказва се, че Гулбис е обмислял да спре с играта, но е установил, че иска да постигне нещо в живота, а не да разчита на парите на баща си, който е особено богат. "Много съм мислил по този въпрос в последните месеци. От една страна не харесвам всичко в играта. Не обичам да пътувам, не обичам толкова много внимание и напрежение. 

 

"От друга страна обаче си мисля, че няма какво друго да върша. Не мога да се прибера вкъщи и да разчитам само на парите на родителите ми. Реших, че все още предпочитам да играя тенис," споделя латвиецът.

 

"Какво мога да постигна? Ако играя своя най-добър тенис, мога да победя всеки. И другите играчи го знаят. Не им е приятно да излизат срещу мен. Ако обаче не съм в най-добра форма, може да ме бие всеки," откровен е Гулбис.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини