Мъри: Не очаквам залез на Голямата тройка преди 2021-ва



11-08-2019 10:34 | Николай Драганов

Един ден, евентуално, доминацията на Новак Джокович, Рафаел Надал и Роджър Федерер ще свърши. Дори най-великите на всички времена са безсилни пред... времето. Но колко дълго са способни тримата да доминират и кои са играчите, които ще разбият тази голяма тройка? 


Отговорът на един от хората, благодарение на които за известно време говорехме за Голяма четворка, но контузиите не позволиха това да продължи по-дълго - Анди Мъри - рамкира период след поне още две години и играчи, които днес са на по 22 години или по-млади.


"Нещо ще се случи в следващите няколко години. Но не мога да го видя в следващите 12 - 18 месеца. Но до две години мисля, че ще видим промени", коментира британецът пред официалния сайт на ATP. 


"Основно промяната ще дойде от по-младите играчи. Това не означава, че някой от по-възрастните потенциално не може да спечели турнир от Шлема. Просто не виждам някой от тях да стане доминиращ играч. Потенциално е възможно някой от по-младите момчета, които се доберат до Топ 4 или 5, да останат там за дълго време", анализира Мъри, който ще се завърне в игра на сингъл на турнира в Синсинати, след като не е играл от Australian Open насам.


Джокович, Надал и Федерер са спечелили общо уникалните 160 "големи титли" - 54 от Големия шлем, 95 "Мастърс" надпревари и 11 финала на ATP. Eдинственият играч, сериозно нарушил тяхната доминация, беше именно Мъри с 3 титли от Шлема, 14 от "Мастърс", достигане до №1 в света, титлата от финалния турнир в Лондон и два златни олимпийски медала.


Британецът посочи имената на трима души, които вижда като евентуални суперзвезди на бъдещето - 19-годишният Феликс Оже-Алиасим, 21-годишният Стефанос Циципас и 22-годишният Александър Зверев. 


"Харесвам Феликс. Харесвам неговата игра, физически е много здрав и изглежда стабилен и психически. Разбира се, още е млад и му трябва време. Циципас притежава наистина прекрасна игра. Той е страхотен атлет и личност. Забавно е да го наблюдаваш. Притежава комплексна игра, която му позволява да е добър на всички настилки, което е много важно, ако искаш да стигнеш високо и да се задържиш там. Очевидно голям потенциал има и Зверев, който е спечелил най-много от младите. Понякога след няколко по-слаби месеца е лесно хората да забравят постигнатото и да те отпишат, но той е млад и може да се подобрява много", анализира Мъри.


"Виждам тях тримата. Но може да се появят играчи, които сега са на 17-18 години и не съм виждал. 


Относно двукратния финалист в Големия шлем Доминик Тийм, който е на 25 години, британецът коментира: "Доминик игра финали в Шлема и се подобрява през цялото време. Той притежава страхотна работна етика и голяма игра. Видях неговото израстване и той е потенциален шампион от Големия шлем. Но по отношение на доминацията, момчетата на върха в момента ще останат твърде дълго, за да се случи това".


През следващата седмица бившият №1 в света ще се завърне в Синсинати, а негов съперник в първи кръг ще бъде Ришар Гаске. Победителят от този мач ще се изправи именно срещу Доминик Тийм, който е четвърти поставен в схемата.  

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини