Надал се справи с Гаске в супермач (видео)



14-04-2011 14:57 | Станко Димов

Рафаел Надал се класира за четвъртфинал на турнира в Монте Карло. В страхотен за наблюдаване мач световният №1 победи с 6:2, 6:4 Ришар Гаске (Франция, №13). Двамата предложиха „чист” тенис, в който личаха няколко разигравания от по 25-30 удара. Все пак огромната класа на Надал на клей си пролича за пореден път, като с играта си Рафа даде ясно да се разбере, че трудно ще бъде спрян по пътя към седмата поредна титла от Княжеството.

 

От своя страна Гаске напуска турнира с високо вдигната глава. Французинът направи няколко изпълнение, особено от бекхенд, с които показа безспорния си талант. Срещу Надал обаче само това не е достатъчно за нещо повече от почетна загуба. Следващият съперник на Краля на клея е повече от любопитен – Иван Любичич.

 

Опитният хърватин показва страхотна форма на клей, като достигна до най-добрите 8 след двусетови победи над Жо-Вилфред Цонга и Томаш Бердих. Определено очакванията са в петък да се получи интригуваща битка.


Напълно според очакванията мачът започна на много високо ниво, като дългите разигравания бяха неизменна част от пейзажа на корта. Надал съумя да пробиe още в началото, след което затвърди пробива, но това не стана никак лесно. Първите два гейма на срещата продължиха 15 минути, а някои от точките се решиха след повече от 20 удара.  Вторият пробив не закъсня. Осъществи го отново Надал, който пред погледа на Каролине Вожняцки поведе с 5:2 гейма, след което майсторски затвори сета.


Надал и Гаске продължиха с разнообразните разигравания и в началото на втория сет. При резултат 2:2 Рафа стигна до отлична възможност да пробие и да направи още една крачка към крайния успех. С няколко безмилостни форхенда по правата Рафа поведе с 40:15. В този момент на помощ на Гаске дойде началният му удар. С четири отлични сервиса французинът запази подаването си и изправи на крака публиката на централния корт.


Ситуацията се повтори и в следващия сервис-гейм на Гаске. Французинът бе подложен под страхотен натиск от Надал, който отново стигна до преднина 40:15. Този път обаче Рафа не сгреши и с уникален минаващ удар направи така важния пробив.  Отговорът на Гаске беше повече от впечатляващ. Опрян до стената 13-ият в схемата се развихри и с няколко приказни изпълнения направи ри-брейк, с който възстанови статуквото – 4:4.

 

Както редовно се случва обаче последната дума бе за Рафа Надал. Световният номер 1 изобщо не се смути от пробива и спечели следващите два гейма, с което и мача.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини