Номер едно в Европа до 14 г. спечели Bulgaria Cup



02-06-2019 17:21 | Tennis24.bg

Българският национал Илиян Радулов изигра много силен финал срещу поставения под номер 1 Ярослав Демин (Русия), но в крайна сметка дошлият в София като №1 в Европа до 14 г. надви достойния си български съперник със 7:6 (5), 6:2 и грабна титлата при момчетата силния международен тенис турнир Bulgaria cup, който е от най-високата Първа категория на Тенис Европа. На централния корт на Националния ОББ тенис център Радулов на два пъти сервираше за първия гейм при 5:4 и 6:5, но изключително силният руски тенисист се справи с безгрешна игра в тежките ситуации, след което измъкна и тайбрека. Впоследствие взе и втория сет, за да триумфира с титлата.

Със същия резултат - 7:6 (2), 6:2, поставената под номер 2 Алиса Барановска (Украйна) надви водачката в схемата Ярослава Бартошевич (Русия), за да стане шампионка при девойките.

Призьорите бяха наградени от Мариана Печeян и Мариана Ненова – членове на Управителния съвет  на Българската федерация по тенис. Купите също впечатлиха шампионите и финалистите - златни български рози ще напомнят на най-добрите в Bulgaria Cup за емоциите на Националния ОББ тенис център в София.

Членовете на Управителния съвет на Българската федерация по тенис поздравиха Илиян Радулов за отличното представяне през изминалата седмица срещу най-добрите в Европа до 14 г. На финалистите и шампионите пожелаха да продължат да се трудят и да израстват, като затвърдят и традициите на Bulgaria Cup да излъчва бъдещите големи шампиони на европейския и световен тенис.

Шампионите на първото издание на Bulgaria Cup през миналата година - Константин Жейнов (Русия) и Фатма Идризович (Сърбия), впоследствие спечелиха и финалния "Мастърс" за 8-те най-добри до 14 г. за 2018-а година. Константин Жейнов дори бе включен в руския отбор за Купа "Дейвис" редом до най-големите актуални звезди - Карен Хачанов и Данийл Медведев, които българската публика имаше възможност да гледа на изключително силния турнир от сериите АТР 250 Sofia Open 2019.

В Bulgaria Cup 2019 участваха двете ни национални формации до 14 г. по програмата „Новите шампиони". Отбор "А" - Адриано Дженев, Илиян Радулов, Йоана Радулова и Мария Рогачева с треньор Георги Чочев, и отбор "Б" - Виктор Марков, Георги Георгиев, Росица Денчева и Ангела Ганева с треньор Даниел Ангелов.

Bulgaria Cup дава възможност, а в случая и показа устойчиво развитие на нашите състезатели. Това е пътят напред и нагоре - турнири от най-висока категория, в които българските тенисисти да показват най-добрите си резултати. Bulgaria Cup се проведе за първи път през миналата година. Денислава Глушкова игра финал. Светлин Керемедчиев стана шампион на двойки. Имахме представители на четвъртфиналите и полуфиналите. Тази година надграждаме. Илиян Радулов игра финал. Адриано Дженев - на полуфинал, Виктор Марков - на четвъртфинал. Радулов и Дженев станаха шампиони на двойки при момчетата, Анастасия-Александра Николова стана шампионка на двойки. Подобно на АТР турнира в София, големите прояви в тениса в България стават традиция. Нашите деца, които израстват с тях, вече ги приемат за даденост, която им помага много в пътя нагоре. Това е страхотно. Коства много усилия на целия екип на Българската федерация по тенис, но меко казано си струва. Благодаря на Управителния съвет на Българската федерация по тенис и на спонсорите за подкрепата. Благодаря на съдиите, на всички, които се включиха в организацията. В турнира участваха над 150 деца от 4 континента. А ние отново сме сред най-добрите. Нашите деца постигат най-високи резултати на турнири от Първа категория именно тук, а тук са и най-добрите в Европа", заяви спортният директор на Българската федерация по тенис Пресиян Коев.

„България организира прекрасен турнир. Много се радвам, че днес играх пред много публика на централния корт и успях да запиша поредния си турнирен успех. Поздравявам домакините за цялата организация, както и целия съдийски състав за отличното съдийство. Радвам се, че с днешния си успех титлата от този прекрасен турнир с уникални в света награди, отново ще отпътува за Русия. Моята цел е да бъда в ТОП 10 при мъжете“, заяви след награждаването Ярослав Демин.

Щастлива от своя успех бе и шампионката при момичетата. „Страхотен турнир, който винаги ще помня. Щастлива съм, че успях да играя два финала и да отпътувам с чудесните награди. Поздравявам ви за отличната организация и за професионалното внимание, което като участници получихме“, сподели Алиса Барановска.

Bulgaria Cup се организира от Българската федерация по тенис и Националния ОББ тенис център в партньорство със Smile Events.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини