Надал е на прага на нечуваното, Федерер готов да поднесе „изненада”



10-04-2011 15:40 | Станко Димов

Рафаел Надал е на прага на безпрецедентна седма поредна титла от турнира в Монте Карло, който започна днес. Подобно на миналата година, световният номер 1 започва сезона на клей без титла през календарната година, но с два финала, при това в „Мастърс 1000” сериите (Индиън Уелс и Маями, загубени и двата от Новак Джокович).

 

Когато става въпрос за Надал най-важната новина е неговото здраве, особено в месеците на клей в Европа, които безспорно са най-силният момент на Надал през годината.


Турнирът в Монте Карло е „запазен” за испански състезатели. Надал, заедно със сънародника си Хуан Карлос Фереро са спечелили 8 от последните 9 издания на надпреварата. Единственият, който успя да се вклини между испанците е Гилермо Кория през 2004-та година.


Разбира се пред Рафа сега предстои страхотно предизвикателство – да дублира точките, които спечели в Монте Карло, Мадрид, Рим, „Ролан Гарос” и Уимбълдън. Въпреки, че не е печелил титла от октомври миналата година (Токио), световният номер 1 е уверен в силите си за началото на любимия му сезон на клей.


„Трудно е дори да си представя, че мога да направя подобно нещо в две години поред”, коментира Надал, визирайки невероятните си летни месеци през 2010-та година. „Аз обаче съм изключително щастлив от начина, по който играя. От нивото ми”.


Първите 8 в схемата ще започнат турнира директно от втори кръг (виж още за жребия). Отсъствието на Новак Джокович пък направи така, че Надал и Федерер да могат да се срещнат на евентуален финал. „Надявам се да се представя добре в Монте Карло”, каза още Надал, чието присъствие предизвика страхотна еуфория в Кнажеството. Стотици бяха желаещите да видят на живо испанеца, да се доберат до него за снимка или автограф (виж снимките в ляво).


Напълно мобилизиран за сезона на клей изглежда и Роджър Федерер. Швейцарецът е от близо седмица в Монте Карло, където ще се опита да прекъсне хегемонията на Надал и да спечели първа титла за годината.


„Ще дам всичко от себе си в Монте Карло. Първият турнир на клей за сезона винаги е много важен”, коментира Федерер. „Радвам се, че отново дойдоха двубоите в Европа. Искам да се представя добре и вярвам, че имам всички предпоставки за това”, каза още шампионът от „Ролан Гарос” за 2009-та година.


Сериозно внимание освен на Рафа и Роджър трябва да се обърне и на Давид Ферер, който е поставен под номер 4 в турнира. Той, заедно с друг испанец – Николас Алмагро остават в сянката на момчетата от Топ 3, но въпреки това са страхотни играчи, когато става въпрос за любимата на иберийците червена настилка. Разбира се в този ред на мисли не трябва да забравяме и Фернандо Вердаско, който миналата година игра финал в Монте Карло.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини