Финалът на "Мастърс" дебютантите - Фонини срещу Лайович



21-04-2019 09:16 | Николай Драганов

Фабио Фонини и Душан Лайович преживяха една от най-лудите седмици в своите кариери - и двамата за първи път ще играят финал на "Мастърс" турнир в неделя в Монте Карло. Началният час на финала е след 15:30 часа българско време


Това е първият случай в Монте Карло, в който в битката за титлата се изправят двама финалисти, които никога досега не са излизали в подобен мач в нито един от "Мастърс" турнирите.


Поставеният под №13 Фабио Фонини шокира света на тениса, като изхвърли на полуфиналите шампионът от последните две години и хегемон с общо 11 трофея от турнира Рафаел Надал. Италианецът спечели 11 от последните 14 гейма, след като губеше с 1:3 в първата част, за да подчини носителят на 33 титли от категория "Мастърс". Това беше едва втори успех за него над представител на Топ 2. Освен това той стана едва четвъртият играч, който има повече от три победи над Надал на клей - такива са още Новак Джокович, Доминик Тийм и Гастон Гаудио.


Фонини влезе в турнира с 4 победи и 8 загуби от началото на сезона, като беше спечелил едва един от последните си осем мача. В първи кръг той губеше със сет и пробив пасив от Андрей Рубльов, но намери начин не само да обърне, но и да достигне до първия си "Мастърс" финал седмица по-късно.


"Ако в началото на седмицата ми бяхте казали, че ще се видим отново в неделя, щях да ви се изсмея в лицето", коментира Фонини пред медиите. "Губех с 4:6, 1:4 на старта, а бях изправен и пред точка за пробив за 1:5. И успях да вкарам ас, като нацелих линията. Но това е спортът. Бях късметлия. Сега съм на финал. И разбира се, излизам да спечеля титлата", добави италианецът.


Освен обратът срещу Рубльов, той осъществи такъв и срещу Борна Чорич от резултат 1:6, 0:2 на четвъртфиналите.


Душан Лайович пък ще се опита да стане първият тенисист от 2001-ва година насам, който печели първата си титла от ATP тура в "Мастърс" надпревара. Тогава това успя да стори Алберт Портас в Хамбург. Световният №48 все още не е загубил сет в Монте Карло през този сезон, като същевременно е най-ниско ранкираният играч, който стигна финал, от 2001-ва година насам. Лайович не само е на първия си "Мастърс" финал, а на първи финал в ATP тура изобщо.

 

На полуфиналите той се справи неочаквано лесно с Данийл Медведев, който преди това беше подчинил световния №1 Новак Джокович. 

 

Любопитна подробност е също така, че това ще бъде не само първи финал в такъв турнир и за двамата, но и първи сблъсък между тях изобщо в тура. 


Ако Фонини спечели титлата:
- Ще стане първият италианец, който печели "Мастърс" титла от създаването на тази категория през 1990-та година. Той вече е първият представител на своята родина, който е финалист. 
- Ще се изкачи до рекордна за себе си 12-та позиция в световната ранглиста
- Ще стане първият тенисист, който побеждава Рафаел Надал на клей по пътя към трофей от 2016-та година насам, когато това стори Пабло Куевас в Рио


Ако Лайович спечели титлата:
- Ще стане първият непоставен играч, който печели трофея в Монте Карло от Томас Мюстер през 1992-ра година
- Ще стане първият играч от Алберт Портас през 2001-ва година насам, който печели първата си титла в тура в "Мастърс" турнир
- Ще пробие в Топ 20 за първи път
- Ще стане едва вторият сърбин след Новак Джокович с титла от "Мастърс"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини